NİCHİREN’İN HAYATI VE TEMEL ÖĞRETİLERİ - Karataş, Hüsamettin (My University, 2014)
Nichiren 1222-1282 yılları arasında Japonya'da yaşamıştır. O, eğitimini tamamladıktansonra 1253 yılında öğretisini ilan etmiş ve yeni bir ekol kurmuştur. NichirenJapon halk inanışları ile Budist öğretileri bir potada eritmeye çalışan, gelenekçi ve milliyetçieğilimleri olan biridir. Yaşadığı Kamakura döneminde, yanlış dini öğretilerinyayıldığını ve takip edilen ekollerin sapkınlığı artırdığını ileri sürmüş, dinî ve siyasierkleri sert bir şekilde eleştirirken cüretkâr önerilerde bulunmuş, bu yüzden siyasi otoritetarafından birkaç defa cezalandırılmıştır. Ancak o, bazı tahmin ve öngörülerindehaklı çıkınca, fikirleri Japon halkı arasında taraftar bulmuştur. Nichiren'in öğretilerinintemel dayanağı Hokekyo'dur. Ona göre bu kitap, Sakyamuni Buda'nın vaaz ettiğikutsal Dharma kanunlarının özünü ve gizemli yanlarını içermektedir. Bu gizem veöz esas itibariyle Nichiren'in Hokekyo'ya dayalı temel öğretileriyle yeniden anlaşılırhale gelmiş, böylece anlık aydınlanma, toplumsal kurtuluş ve ahlaki erdemler gerçekdeğerini bulmuştur.
Keywords: Din Bilimi