Concomitant Coronary Artery Bypass and Cholecystectomy: A Case Report - Keçeligil, Hasan Tahsin; Demirağ, Mustafa Kemal; Erzurumlu, Kenan; Menekşe, Serdar (Fırat University, 2007)
Cholelithiazis is a common disorder which may be present with coronary artery disease. Perioperative myocardial infarction is a major concern in patients with significant coronary artery disease and gallstones. The risk of myocardial infarction during major abdominal surgery can be reduced with appopriate coronary revascularization. Cholecystectomy can be performed either at the same time of coronary artery bypass grafting or after CABG operation. ©2007, Firat University, Medical Faculty

Kolelitiyazis, atherosklerotik koroner arter hastalığı ile birlikte görülebilen yaygın bir hastalıktır. Önemli atherosklerotik koroner arter hastalığı ve safra kesesi taşı olan hastalardaki major ilişki, kolesistektomi sonrası gelişebilen perioperatif akut miyokard enfarktüsüdür. Abdominal cerrahi esnasındaki akut miyokard enfarktüsü riski, uygun koroner revaskülarizasyonla azaltılabilir. Kolesistektomi, koroner arter bypass cerrahisi (AKBG) ile aynı zamanlı (simultane) veya onu izleyerek yapılabilir. Bu makalede, kliniğimizde, aynı zamanlı olarak başarılı bir koroner arter bypass ve kolesistektomi ameliyatı gerçekleştirilen olgu sunulmaktadır. ©2007, Fırat Üniversitesi, Tıp Fakültesi
Aynı Zamanlı Koroner Arter Bypass ve Kolesistektomi Ameliyatı: Bir Olgu Sunumu