Kayıp Balık Nemo da Masal İşlevleri - Kavuran, Tamer; Acar, Hacı Mehmet (My University, 2014)
Ortaya çıktığı ilk yıllardan günümüze kadar animasyon filmleri, sinemada önemli yer tutmuştur. Sinema teknolojisinin gelişmesi ile birlikte özellikle 2000li yıllarda animasyon sineması bir ivme kazanmıştır. Önemli animasyon filmlere imza atan Pixarın stüdyolarında oluşturulan Kayıp Balık Nemo, 76. Akademi ödülü alarak önemli animasyon yapıtlarından biri olmuştur. Göstergebilim çalışmalarının hız kazandığı yıllardan itibaren sanatın çeşitli alanlarında göstergebilimsel çözümlemeler yapılmıştır. Bu çalışmada Vladimir Proppun dizimsel çözümleme yöntemi kullanılarak Kayıp Balık Nemo filminin anlatı çözümlemesinin yapılması amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde göstergebilimin ortaya çıkışı, Sausurreün göstergebilimsel anlayışı ve Vladimir Proppun göstergebilimsel anlatı yöntemi konularına değinilmiştir. Çözümleme yapılırken filimin sekans ayrımı yapılmış, her sekansta V. Proppun masalların dizimsel çözümlemesinde hiç değişmeyen 31 işlevinin olup olmadığı incelenmiştir.
Keywords: Film; Radyo; Televizyon