İNAKTİF TAŞIYICI VE KRONİK HEPATİT B'Lİ HASTALARDA HEPATİT B YÜZEY ANTİJENİNİN KUANTİFİKASYONU: KLİNİK VE HİSTOPATOLOJİK İLİŞKİSİ - YILMAZ, TURGAY (Fırat Üniveristesi, 2015)
Hepatit B yüzey antijeni kuantifikasyonu (qHBsAg) basitçe yapılabilir, tekrarlanabilir ve ucuz bir testtir. Özllikle HBV DNA düzeyleri ile birlikte, gerçek inaktif taşıyıcıların tespit edilerek, progressif seyreden HBeAg (-) hastalardan ayırt edilmesi sağlanır. Biz bu çalışmada inaktif taşıyıcı ve KHB'li hasta gruplarında kuantatif HBsAg titresi ile hastaların HBV DNA düzeyleri, karaciğer fonksiyonları ve karaciğer histopatolojisi ile ilişkisi olup olmadığını araştırarak qHBsAg'nin bu parametrelerin bir göstergesi olup olmayacağını ve bunların yerine kullanılabilecek bir belirteç olup olmayacağı araştırmak amaçlanmıştır. Çalışma Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Ekim 2013- Haziran 2015 tarihleri arasında yapıldı. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji polikliniğine ayaktan başvuran ve daha önce hiç tedavi almamış olan hastalar arasından seçildi. Çalışmaya 142'si inaktif, 165 kronik HBV hastası dahil edildi. Bu hastalarda qHBsAg düzeylerine ABBOTT ARCHITECT İ 1000 SR kitleri kullanılarak, HBV DNA testleri QIAGEN SYSTEM GERMANY cihazında QIAsymphony kitleri kullanılarak çalışıldı ve karaciğer biyopsisi ile beraber histopatolojik değerlendirme yapıldı. naktif HBsAg taşıyıcıları ile KHB hastaları HbsAg seviyeleri yönünden karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunmadı. KHB hastaları gruplandırıldığında ortalama qHBsAg HBeAg (+) hastalarında anti-HBe (+) ve inaktif HBV hastaların ortalama HbsAg düzeyine göre istatistiki olarak anlamlı bulundu. Ancak anti-HBe (+) ve inaktif HBV hastaların HbsAg düzeyi karşılaştırıldığında istatistiki olarak anlam fark bulunmadı. İnaktif HBV hastalarının ve anti HBe(+) hastalarının HBsAg düzeylerinin HBV DNA düzeyleri arasında ilişki olmadığı görüldü. Çalışmamızda HBeAg (+) olan hastalarda qHBsAg ile HBV DNA arasında zayıf negatif bir ilişki mevcuttu.(p: 0,015; r2: -0,388) Çalışmamızda da HBeAg (+) grup ile anti-HBe (+) grup HAİ ortalamaları yönüyle karşılaştırıldığında HBeAg (+) grupta ortalama HAİ değerleri 8± 2,9 olup anti-HBe (+) grupta ortalama HAİ değeri 7,2± 3,4 bulundu. İki grup arasında anlamlı fark bulunmadı. (p=0,10 ). Çalışmamızda HBeAg (+) grup ile anti-HBe (+) grup İSHAK ortalamaları yönüyle karşılaştırıldığında HBeAg (+) grupta ortalama İSHAK değerleri 2,2± 1,2 olup anti-HBe (+) grupta ortalama İSHAK değeri 2±1 bulundu. İki grup karşılaştırıldığında iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı. Sonuç olarak çalışmamız sonuçlarına göre inaktif taşıyıcılı ve kronik hepatit b'li hastaların hepatit b yüzey antijeninin kuantifikasyonu ile klinik ve histopatolojik ilişkilerini öngörmek mümkün değildir. Kantitatif HBsAg'nin gelecek vaad eden özelliklerinin kanıtlanabilmesi için olguların uzun süre takip edildiği prospektif çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünüldü. Anahtar Kelimeler: qHBsAg, HBV DNA, nekroenflamasyon, fibrozis

Hepatitits B surface antigen quantification (qHBsAg) is a simple, repeatable and cheap test. Especially with the HBV DNA levels, it can identify real inactive carriers and helps us to differentiate from progressive HBeAg (-) patients. In this study we investigated whether there is a relationship between quantitative HBsAg titer and patients HBV DNA levels, liver functions, liver histopathology or not in inactive carriers and CHB patient groups and whether qHBsAg can be a determinant of these parameters and can be an alternative of them. The study took place at Medical Faculty of Fırat University in between October 2013 – June 2015. Patients were selected in treatment naive people who admitted to Gastroenterology outpatient clinic. 142 inacitve, 165 chronic HBV patients were included in this study. qHBsAg levels were studied using ABBOTT ARCHITECT I 1000 SR kits, HBV DNA levels were studied in QIAGEN SYSTEM GERMANY device using QIAsymphony kits and histopathological evaluations was done with the liver biopsy. HBsAg levels in inactive HBsAg carriers were insignificant as compared to CHB patients. Among CHB patient groups, mean qHBsAg levels in HBeAg(+) patients were statistically significant as compared to antiHBe (+) and inactive HBV patients. However, when compared, there were no statistical significance in HbsAg levels between anti-Hbe(+) and inactive HBV groups. There was no relation in between HbsAg and HBV DNA levels in inactive HBV and antiHBe (+) patients. In our study, there was a weak negative relationship between qHBsAg and HBV-DNA in HBeAg(+) patients. (p: 0,015; r2: -0,388) In our study, we compared HbeAg(+) and anti-Hbe(+) groups according to HAI score. Mean HAI values in HbeAg(+) were found 8± 2,9, in anti-HBeAg(+) were found 7,2± 3,4. There was no statistical difference between two groups.(p=0.10) In our study, we compared HbeAg(+) and anti-Hbe(+) groups according to ISHAK score. Mean ISHAK values in HbeAg(+) were found 2,2± 1,2, in anti- HbeAg(+) 2±1. There was no statistical difference between two groups. As a result, according to this study's data, by using HBsAg quantification it is not possible to predict clinical and histopathological relationship between inacitve carriers and chronic hepatitis B patients. In order to prove promising properties of quantitative HBsAg, large population, prospecitve and long term follow up studies are needed. Key words: qHBsAg, HBV DNA, necroinflammation, fibrosis
The quantıfıcatıon of hepatıtıs B surface antıgen ın ınactıve carrıers and chronıc hepatıtıs B patıents: clınıcal and hıstopathologıc correlatıon
Keywords: Gastroenteroloji