Mide biyopsi örneklerinde kültür ve polimeraz zincir reaksiyonu yöntemleriyle Helicobacter pylori araştırılması - Bulut, Yasemin; Kizirgil, Ahmet; Kalkan, Ahmet; Koçköprü, İsmail; Toraman, Aşçı Zülal; Doymaz, Mehmet Ziya (My University, 2001)
Bu çalışmada, mide biyopsi örneklerinde Helicobacter pylori tanısı için, kültür ve polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Dispeptik yakınmalarla Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji polikliniğine başvuran 30-50 yaş (ort: 45±15.8 yıl) arasındaki 98 hastadan alınan mide biyopsi örneklerinde H.pylori araştırılmış ve olguların 39'unda (%39.8) kültür ile 60'ında (%61.2) PZR ile H.pylori pozitif bulunmuştur. Kültür altın standart olarak alındığında, PZR yönteminin duyarlılığı %100, özgüllüğü %64.4 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, H.pylori varlığının gösterilmesi istendiği durumlarda PZR yönteminin kültüre alternatif olabileceğini düşünmekteyiz
Keywords: Dispepsi; Mikrobiyolojik teknikler; Helicobacter pylori; Polimeraz zincir reaksiyonu; Biyopsi