AKUT KORONER SENDROM ŞÜPHESİ İLE TAKİP EDİLEN HASTALARIN PROSPEKTİF ANALİZİ - BİLEN, MEHMET NAİL (Fırat Üniveristesi, 2009)
Fırat Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine Göğüs Ağrısı şikayeti başvurup; Kardiyoloji Kliniğine AKS tanısı konulup yatırılan hastaların veya acil servisten taburcu edilip kardiyoloji polikliniğine başvuran hastaların morbidite/mortalite oranı ile bu oranların azaltılması için yapılacakları belirlemek, aynı zamanda hastalar için yapılan noninvaziv yada invaziv testler ile AKS tanımızın doğruluk derecesini araştırmak ve gereksiz kaynak israfını önlemek amaçlanmıştır.Çalışmamıza Ocak 2008-Ocak 2009 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine göğüs ağrısı şikayeti ile başvurup Kardiyoloji Kliniğine AKS tanısı ile yatırılan hastalar ile acil servisten AKS tanısı dışlanıp taburcu edilip Kardiyoloji polikliniğine başvuran hastalar alındı. Çalışmaya 300 yatan hasta, 100 ise poliklinik takip hastası olmak üzere toplam 400 hasta alındı. AKS tanısı ile yatırılan servis hastaları ile poliklinik hastaları istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Aynı zamanda AKS tanısı ile yatırılan servis hastalarından Koroner anjiografi sonuçlarına göre KAH tespit edilen grup ile Normal Koroner Anatomi (NKA) tespit edilen grup istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Acil servisten taburcu edilip Kardiyoloji polikliniğine başvuran hastalarda invazif ve noninvazif testler ile KAH tespit edilen grup ile KAH tespit edilmeyen grup (NKA) istatistiksel olarak karşılaştırıldı.Çalışmamızda AKS tanısı ile yatırdığımız 300 servis hastasından 262'sinde KAH (%87,33) , 38 hastada NKA (%12,67) tespit edildi. Acil servisten AKS tanısı dışlandıktan sonra taburcu edilip Kardiyoloji polikliniğine başvuran hastaların 16'sında KAH (%16), 84'ünde NKA (%84) bulundu. AKS tanısı ile Kardiyoloji servisine yatırılan hastaların KAH ve NKA grupları arasında yaş, cinsiyet, DM, dislipidemi, kolesterol, LDL, birinci Tn I ile ikinci Tn I arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,05). Acil servisten AKS tanısı dışlanıp taburcu edilen Poliklinik hastalarının KAH ve NKA grupları arasında DM, sigara, dislipidemi, glukoz, CK MB ve ikinci Tn I arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,05). Bu grupta birinci Tn I arasında istatistiksel olarak fark bulunamadı.Sonuç olarak; kabul esnasında troponin seviyesi ve EKG'si normal olan hastaların 10-12 saat gözlemlenmesi, seri EKG takibinin yapılması ve ikinci kardiyak troponin değerinin bakılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu şekilde normal troponin ve EKG'ye sahip olan hastalar güvenle taburcu edilebilir. Bu hastaların optimal değerlendirilmesi için Acil servis birimlerinde Göğüs Ağrısı ünitelerinin kurulmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Böylece yanlış pozitif ve yanlış negatif değerlerde azalma ve bu yolla mortalite ve morbidite de ve gereksiz kaynak harcamalarında azalma sağlanabilir.Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, göğüs ağrısı ünitesi, kardiyak troponin

We evaluated patients with chest pain admitted to Firat University Hospıtal Emergency department and compared mortality and morbidity in whom acute coronary syndrome (ACS) diagnosed and in whom non-specific chest pain was thought and discharged from emergency department. And we aimed to investigate the approprateness of invasive and non-invasive procedures and find out the inapproprate resource expenditure.A total of 400 patients were included to study between Jan 2008-Jan 2009 admitted to emergency department. Three hundred of them were hospitalized to cardiology clinic with the diagnosis of ACS 100 of them were discharged from emergency department with non-specific chest pain. ACS patients and discharged patients were compared. We also compared the patients in ACS group after coronary angigraphy according to presence or absence of angiographicly proven disease. We compared the patients dicharged from emergency department according to presence or absence of coronary artey disease demostrated by invasive or non-invasi methods.Coronary artery disease was seen in 262 (87.33%) and normal coronary artery was seen in 38 (12.67%) of patients hospitalized ACS diagnosis. Coronary artery disease was seen in 16 (16%) and normal coronary artery was seen in 84 (84%) of patients discharged from emergency department. There was a significant difference between normal coronary artery and coronary artery proven patients with respect to age, sex, diabetes mellitus, dyslipidemia and first and second TnI levels in hospitalized ACS group (p<0,05). There was a significant difference between normal coronary artery and coronary artery proven patients with respect to diabetes mellitus, dyslipidemia, cigarettes, CK MB and second TnI levels in patients discharged from emergency department (p<0,05). But any difference was observed in first TnI levels.In conclusion, we think that those patients with normal troponin level and ECG at admission sholud be observed for 10-12 hours and serial ECG?s and a second cardiac troponin should be obtained. And those patients with normal troponin and ECG can be discharged safely. We think that establisment of chest pain unit in emergency department is necessary for optimal management of these patients. Thus the ratio of false positive and false negative diagnosis were decreased and by this way both mortality and morbidity, and unnecessary source expeniture can be decreased.Key words: Acute coronary synromes, chest pain unit, cardiac troponins
Doubts with acute coronary syndrome patients following the prospective analysis
Keywords: Kardiyoloji