İSLAM'DA YETIM HAKLARI (???? ??????? ?? ??????? – ????? ??????? ) - KHALID, MOHAMMED NORI KHALID (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışma, İslam'da yetim haklarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. İslam dini yetimlere son derece önem atfetmiştir. Nitekim yetimlerin haklarını açıklamak ve onların işlerini düzenlemek üzere bir çok ayet nazil olmuş ve hadis varit olmuştur. Çalışmamız bir giriş ve iki ana bölümden meydana gelmiştir. Giriş bölümünde öncelikle araştırmanın konusu, önemi ve bu konuyu seçme gerekçemiz açıklanmış, sonra ise konumuz ile ilgili temel kavramların tarifi yapılmıştır. Birinci bölümde yetimlerin korunup gözetilmesi ile ilgili hususlar incelenmiştir. İkinci bölümde yetimin velayeti, mali hakları, yetim mallarının korunması ve üretilmesi, yetim malını yeme gibi konular ele alınmıştır. Tezin sonunda ise bu çalışmada ulaşılan belli başlı sonuçlar zikredilmiş ve konu ilgili bazı tekliflerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Hukuk, Yetimler, Kefalet, Riayet, Mal.

This thesis aims at showing orphan rights in Islam. The Islamic Sharia/law has paid great attention to orphan affairs. Many verses have been revealed and many prophetic hadith/traditions have been reported that show orphans' rights and organize their affairs. The thesis consists of an introductory chapter and 2 other chapters. In the introductory chapter, after pointing out the subject of the study, its significance, and underlying reasons behind choosing the subject, we started by defining the terms in relation to the subject of the thesis. The first chapter addresses orphan sponsorship and how to ensure their welfare. In this same chapter, we devote a section to orphaned girls. In the second chapter, we elaborate on orphan guardianship, orphan's financial rights and pertaining regulations, orphan's wealth/properties development guardianship, and judgement of consuming the wealth/properties of an orphan. At the conclusion of the thesis, the most important findings of the thesis are shared with the addition of some suggestions about the subject. Keywords: rights, orphan, sponsorship, Welfare, wealth/property
Huqûqu'l-eytâm fi'l-Islam (dirasetun mevdûiyye )
Keywords: Din