KAZAK TÜRKÇESİNDEKİ DİL/SÖZ VE AKIL/DÜŞÜNCE KONULU ATASÖZLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME - AKMAN, KEVSER (Fırat Üniveristesi, 2021)
Dil, her gün, her yerde milyonlarca kişi tarafından kullanılıp iletişimi sağlayan temel vasıta ve bir milleti millet yapan esas unsurdur. Atasözleri, bir dilin söz varlığı içinde var olup toplumun tecrübesini, bakış açısını ve yaşam biçimini yansıtan değerli sözlerdir. Bundan dolayı, atasözleri, kendi içinde bulunduğu milletin damgası niteliğindedir. İlk yazılı metinlerden günümüze kadar dilimizin ve kültürümüzün önemli bir parçası olmuştur. Bu çalışmada, Kazak Türkçesindeki dil/söz ve akıl/düşünce konulu atasözlerini ele aldık. Bu sınırlandığımız konularla ilgili atasözlerini bulup Türkiye Türkçesindeki karşılığını verdik. Esasında, çalışmamız 4 temel bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, Kazaklar ve Kazakistan Cumhuriyeti ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, atasözlerinin kaynağı, genel özellikleri, işlevi, yeri ve önemi detaylı bir şekilde verilmiştir. Üçüncü bölümde dil/söz ve akıl/düşünce kavramları dil bilimsel bakımdan açıklanıp konuya ilişkin Kazak atasözleri Türkiye Türkçesindeki karşılıklarıyla beraber gösterilmiştir. Dördüncü bölümde, Kazak atasözleri 4 alt başlıkta (dil, söz, akıl ve düşünce) Türkiye Türkçesindeki karşılıklarıyla beraber alfabetik sırayla verilmiştir.

Language is the basic tool that is used by millions of people every day and everywhere and is the main element that makes a nation a nation. Proverbs are valuable words that exist in the vocabulary of a language and reflect the experience, perspective and lifestyle of the society. Therefore, proverbs are the stamp of the nation they are in. It has been an important part of our language and culture from the first written texts until today. In this study, we discussed the proverbs about language/word and reason/thought in Kazakh Turkish. We found the proverbs related to these limited issues and gave their equivalents in Turkey Turkish. In fact, our study consists of four main parts. In the first part, general information about Kazakhs and the Republic of Kazakhstan is given. In the second part, the source, general characteristics, function, place and importance of proverbs are given in detail. In the third chapter, the concepts of language/saying and mind/thought are explained in terms of linguistics and Kazakh proverbs related to the subject are given together with their Turkey Turkish equivalents. In the fourth chapter, Kazakh proverbs under four subtitles (language, saying, mind and thought) are given in alphabetical order with their Turkey Turkish equivalents.
A study on proverbs about language/saying and mind/thought in Kazakh language
Keywords: Dilbilim; Türk Dili ve Edebiyatı