AKILLI TAHTALARIN DERS BAŞARISINA ETKİSİ - DİKMEN, SEMİH (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu araştırma, etkileşimli tahtaların akademik başarıya ve öğrenmede kalıcılığı sağlamadaki etkililiğinin olup olmadığını incelemek amacıyla, Teknik Bilimler MYO bilgisayar programcılığı birinci (gündüz) ve ikinci (gece) öğretim bölümünde 47'si (%78,3) erkek, 13'ü (%12,2) kız olmak üzere toplamda 60 öğrenci üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Birinci öğretim deney grubunu oluştururken, ikici öğretim kontrol grubunu oluşturmaktadır. Kişisel bilgi formlarından elde edilen bilgiler neticesinde, grupların lise diploma ortalamalarının birbirlerine yakın olduğu görülmüştür. Eğitim ve öğretimin başında öğrencilerin dersle ilgili ön bilgilerini tespit etmek amacıyla başarı ön testi yapılmıştır. Grupların başarı ön testleri karşılaştırıldığında ders hakkındaki ön bilgilerinin birbirlerine yakın olduğu gözlemlenmiştir. Grupların önbilgilerinin birbirlerine yakın olması, süreç sonunda etkileşimli tahtanın öğrenmeye etkisinin tespit edilmesinde önemlidir. Gündüz grubunda "Programlama Temelleri" ders ortamında etkileşimli tahtadan faydalanılırken, gece grubu eğitiminde bu ders geleneksel metotlarla yapılmıştır. Süreç sonunda yapılan başarı son testinde gruplar arası farklılık anlamlı bulunmuştur. Etkileşimli tahtayla ders işlenen grubun (gündüz grubu) diğer gruba oranla akademik başarılarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Başarı son testinin uygulanmasından bir süre sonra öğrenmelerin kalıcılığını tespit etmek için yapılan kalıcılık testi neticesinde, etkileşimli tahtayla ders işlenen grubun diğer gruba göre nispeten öğrenmelerinin daha kalıcı olduğu görülmüştür.

The aim of this study is to determine whether the effectiveness in ensuring academic success and persistence in interactive learning board. This study was conducted with a total of 60 students, 47 (78.3%) males and 13 (12.2%) females, in the first and second teaching computer programming department. When creating the first teaching experimental group, constitutes the second teaching control group. As a result of information obtained from personal information forms, degrees of finishing high school group was found to be close to each other. In order to determine the preliminary information about the lesson the students at the beginning of training and education, pretest was conducted. Compared to pretest scores of the group have been observed that of pre-information on the lesson of the group have been observed close to each other. To be close to each other preliminary information of the groups at the end of the process is important to determine the effect on learning interactive whiteboard. In the daytime group "Programming Fundamentals" when using interactive boards in classrooms, this lesson at night group is made with traditional methods. Posttest at the end of the process there were significant differences between groups. The group which lesson made with Interactive board were found to have higher academic achievement than other groups. Soon after the implementation of the post-test, the retention test conducted to determine the durability of learning has shown that permanent learning with interactive whiteboard.
The effect of the smart boards to the academic performance
Keywords: Eğitim ve Öğretim