Morkaraman, Kıvırcık x Morkaraman ($F_1$) ve Sakız x Morkaraman ($F_1$) melez kuzularda verim özellikleri I.Büyüme, yaşama gücü, vücüt ölçüleri - Özbey, Orhan; Akcan, Abdulkadir (My University, 2003)
Bu araştırma Morkaraman, Kıvırcık x Morkaraman (F1) ve Sakız x Morkaraman (F1) melezi kuzuların büyüme, yaşama gücü ve vücut ölçülerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Kuzuların büyüme (süt emme) dönemindeki büyümelerini incelemek için 25 baş Morkaraman, 25 baş Sakız x Morkaraman (F1) ve 21 baş Kıvırcık x Morkaraman (F1) Sakız melezi erkek ve dişi kuzu; dişi kuzuların l yaşına kadar büyümelerini incelemek için 8 baş Morkaraman, 9 bias Sakız x Morkaraman (F1) ve 6 baş Kıvırcık x Morkaraman (F1) melezi dişi. kuzu ve beden ölçülerinin belirlenmesinde her genotipten 5'er dişi kuzu kullanılmıştır. Morkaraman, Sakız x Morkaraman (F1) ve Kıvırcık x Morkaraman (F1) melezi kuzularda sırasıyla ortalama doğum ağırlığı 3,25, 3,25 ve 3,26 kg; sütten kesim (105. gün) ağırlığı 17,71, 17,71 ve 17,69 kg; süt emme dönemindeki günlük canlı ağırlık artışı 137,6. 137,64 ve 137,46 g ve yaşama gücü % 60.0, % 76,0 ve % 71,4 olmuştur. Büyümenin bütün dönemlerinde doğum tipinin etkisi yüksek düzeyde önemli (P<0.01), cinsiyetin 60, 75, 90 ve 105, günlerde önemli (P<0,05) ve ana yaşının 30.günde önemli (P<0,05) bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Varyans analizi; sütten kesim ağırlığı; Morkaraman; cinsiyet farklılıkları; büyüme; Kıvırcık; vücut ölçümleri; melez ırklar; yaşayabilme; yaş farklılıkları; koyun ırkları; genotip; doğum ağırlığı; melezleme ıslahı; Sakız; ağırlık artışı