I?SKENDERUN KÖRFEZİNDE YAŞAYAN İSKARMOZ (SAURİDA LESSEPSİANUS) BALİĞİNİN OTOLİT BİYOMETRİSİ - DİLGİN, İSMAİL (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu araştırmada, İskenderun Körfezi'nde yaşayan Gümüş ya da Iskarmoz (Saurida lessepsianus) balığının boy ve ağırlıkları ile otolit ölçümleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Saurida lessepsianus türüne ait balıklar İskenderun Körfezi kıyılarından 2021-2022 avcılık sezonunda, yaklaşık 50-55m derinlikten ticari trol teknesiyle yakalanmıştır. Toplam 193 Saurida lessepsianus bireyi (65 dişi ve 128 erkek) toplanmıştır. Iskarmoz balıklarının otolit boyları (OB), otolit enleri (OE) ve otolit ağırlıkları (OA) en yakın 0,01mm ve 0,0001g hassasiyetle ölçülmüştür. Yakalanan balıkların en düşük ve en yüksek boy ve ağırlıkları dişiler için sırasıyla 12,5-26,4 cm ve 8,8-121,2 g ve erkekler için 12,4-24.4 cm ve 11,2-99,5 g olarak bulunmuştur. Regresyon analizi değerlerine göre, toplam balık boyu – otolit boyu, otolit eni ile balık ağırlığı, otolit boyu ve otolit eni arasında pozitif yönde ve orta derecede bir ilişki olduğu saptanmıştır.

In this study, the relationships between the fish length and weights and otolith dimensions of lessepsian lizardfish (Saurida lessepsianus) inhabiting İskenderun Bay were examined. Saurida lessepsianus specimens were caught by commercial trawling vessel between 2021- 2022 fishing season at depth of 50-55m from İskenderun Bay. A total of 193 (65 female and 128 male) Saurida lessepsianus specimens were collected. Otolith lengths (OL), breadths (OB) and weights (OW) of each fish specimen were measured nearest 0,001 mm and 0,0001g respectively. Minimum and maximum - total lenght and body weight of captured fishes were determined as 12,5-26,4 cm and 8,8-121,2 g for females and 12,4-24.4 cm and 11,2-99,5 g for males. According to the regression analysis values a positive moderate relationship between the total fish length-otolith weight, otolith length, otolith breadth, and fish weight- otolith length, otolith weight and otolith breadth was determined.
Otolith biometry of lizard fish (Saurida lessepsianus) inhabiting İskenderun bay
Keywords: Su Ürünleri