HEDYSARUM AUCHERİ BOİSS'İN KROMOZOM SAYISI, MORFOLOJİK, ANATOMİK VE POLEN ÖZELLİKLERİ BAKIMINDAN ARAŞTIRILMASI - YAMAN, AHMET (Fırat Üniveristesi, 1996)
Yüksek Lisans Tezi Hedysarum aucheri BOİSS. "İN KROMOZOM SAYISI, MORFOLOJİK, ANATOMİK VE POLEN ÖZELLİKLERİ BAKIMINDAN ARAŞTIRILMASI Ahmet YAMAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 1996, Sayfa: 37 Bu araştırmada, Hedysarum aucheri Boiss. (Fabaceae) 'nin kromozom sayısı ile morfolojik, anatomik, palinolojik ve yetişme ortamının toprak özellikleri incelenmiştir. Örnekler B6 Malatya Hekimhan karayolu, Hekimhan 'a 7 km kala, yol üstü, kireçli ve derin topraklı yamaçlardan toplanmıştır. Şimdiye kadar sadece B7 karesinde bilinen tür, tarafımızdan B6 karesinden ilk defa toplanmıştır. Türün Türkiye Florasında verilen tanımına göre bazı farklılıklar ve yeni bazı morfolojik özellikler tespit edilmiştir. Türün, kök ve gövdesi anatomik özellikler bakımından tipik çok yıllık otsu dikotil bir bitkinin kök ve gövdesine benzemektedir. Gövde boynu anatomik olarak kısmen kök ve gövde özelliklerine sahiptir. Yaprakçık enine kesitinde salgı hücreleri ve lisigen salgı cepleri bulunmuştur. Tohum testasında ışık hattı yoktur. Kromozom sayısı 2n = 16 'dır. Polen izopolar, trikolpat ve şekil olarak prolat 'tır. Kolpuslar operkulumludur. Anahtar Kelimeler: Hedysarum aucheri, Fabaceae, flora, polen, morfoloji, anatomi, kromozom
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology