LİNEER ASENKRON MOTORLARDA UÇ ETKİLERİNİN SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ - SELÇUK, AHMET HAKAN (Fırat Üniveristesi, 2003)
Doktora Tezi LİNEER ASENKRON MOTORLARDA UÇ ETKİLERİNİN SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ A. Hakan SELÇUK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Müh. Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 107 Döner motorların yarıçap yö.nünde mil eksenine kadar kesilip açılması ile elde edilen lineer motorlarda, stator veya rotordan bir tanesi sonlu uzunluktadır. Sonlu uzunluktaki parçanın aniden manyetik alan içine girmesi veya çıkmasıyla oluşan uç etkileri, lineer motorlarda önemli bir verim kaybına sebep olmaktadır. Uç etkileri, sönümlü manyetik dalgalar şeklinde ortaya çıkmaktadır. Sonlu Elemanlar Yöntemi (SEY), fiziki problemlere nümerik sonuçlar bulmakta kullanılan bir yöntemdir. Bilgisayar teknolojisindeki gelişmelerle daha da tutulur bir yöntem haline gelen SEY, mühendislik uygulamalarında, özellikle tasarımda geniş bir kullanım sahası bulmuştur. SEY'nin elektromanyetik uygulamaları, elektrik motoru tasarımında zaman ve maliyet tasarrufu sağlamakta, yeni incelemelere kapı açmaktadır. Bu çalışmanın ana konusu, analitik yöntemlerle hesaplanan uç etkilerini, Sonlu Elemanlar Yöntemiyle hesaplayarak incelemektir. Anahtar Kelimeler: Lineer Asenkron Motor, Uç Etkileri, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Çözüm ağı, Bölmeleme. VII
Investigation of end effects in linear induction motors by using finite element method
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering