RENAL HÜCRELİ KARSİNOMA DOKULARINDA ENDOCAN MOLEKÜLÜNÜN İMMÜNOHİSTOKİMYASAL OLARAK VE ELISA YÖNTEMİ İLE TARANMASI - GÜRBÜZ, CANSU (Fırat Üniveristesi, 2021)
Renal hücreli karsinom (RHK) böbrek epitelinden kaynaklanan malign bir hastalık grubudur. Tanısı ortalama 55-60 yaşları arasında konulan, genellikle yetişkinlerde görülen bir tümördür. Endocan ise çeşitli kanserler ve inflamasyon için kan bazlı ve doku bazlı bir biyobelirteç olarak kullanılmıştır. Biz de renal hücreli kanser alt tiplerinin immünohistokimyasal ve biyokimyasal olarak doku endocan düzeylerini değerlendireceğiz. RHK tanısı konan hastaların tanı ve takibinde kulanılabilmesi durumunu araştıracağız. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde nefrektomi ameliyatı yapılan hastaların dosyaları retrospektif olarak incelenmiş olup, patoloji sonucu RHK olarak raporlanan 140 hastanın parafin blokları incelenmiştir. Hastalar RHK alt gruplara ayrıldı ve elde edilen dokular endocan ile boyanarak histokimyasal olarak ve ELISA yöntemi ile biyokimsal olarak incelendi. Çalışmamızdaki hastalar Normal Böbrek Dokusu, Kromofob Hücreli RHK, Papiller Hücreli RHK, Berrak Hücreli RHK Grade-1, Berrak Hücreli RHK Grade-2, Berrak Hücreli RHK Grade-3 ve Berrak Hücreli RHK Grade-4 olarak gruplara ayrıldı. Bu hasta gruplarından kromofob RHK ve berrak hücreli renal kanserin grade 2,3 ve 4 alt tiplerinde hem immünhistokimyasal olarak hemde ELISA yöntemi ile değerlendirildiğinde endocan seviyeleri anlamlı derecede yüksek bulundu. Sonuç olarak endocan endotel kaynaklı bir molekül olup normal dokulardan da salgılanmaktadır. Endocan sepsis, ARDS, endometrium kanseri, renal hücreli kanser, karaciğer kanseri, beyin glioblastomu, meme kanseri gibi hastalıklarda normalden daha fazla arttığı gösterilmiş. Bazı renal hücreli kanser alt tiplerinde ise endocan daha ön plana çıkmaktadır. Endocanın RHK'de kullanım alanının belirlenmesi için daha geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.

Renal cell carcinoma (RCC) is a group of malign arising from the renal epithelium. It is a tumor that is diagnosed between the ages of 55-60 on average and is usually seen in adults. Endocan has been used as a blood-based and tissue-based biomarker for various cancers and inflammation. We will evaluate the tissue endocan levels of renal cell cancer subtypes immunohistochemically and biochemically. We will investigate whether it can be used in the diagnosis and follow-up of patients diagnosed with renal cell cancer (RCC). The files of the patients who underwent nephrectomy at Fırat University Medical Faculty Hospital were reviewed retrospectively, and the paraffin blocks of 140 patients whose pathology results were reported as RCC were examined. The patients were divided into RCC subgroups and the tissues obtained were stained with endocan and analyzed histochemically and biochemically by ELISA method. The patients in our study were divided into groups as Normal Kidney Tissue, Chromophobe Cell RCC, Papillary Cell RCC, Clear Cell RCC Grade-1, Clear Cell RCC Grade-2, Clear Cell RCC Grade-3 and Clear Cell RCC Grade-4. Endocaan levels were found to be significantly higher in grade 2, 3 and 4 subtypes of chromophobic RCC and clear cell renal cancer, among these patient groups, when evaluated both by immunohistochemistry and by ELISA method. In conclusion, endocan is an endothelial-derived molecule and is also secreted from normal tissues. It has been shown to increase more than normal in diseases such as endocan sepsis, ARDS, endometrium cancer, renal cell cancer, liver cancer, brain glioblastoma, breast cancer. In some renal cell cancer subtypes, endocan is more prominent. More extensive studies are needed to determine the use of endocan in RCC.
Immunohistochemical and ELISA methods screening of endocan molecule in renal cell carcinoma tissues
Keywords: Onkoloji