DMSA BÖBREK SİNTİGRAFİSİNE DAYANILARAK DİFERANSİYE RENAL FONKSİYON AÇISINDAN DTPA İLE MAG3 SİNTİGRAFİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - DEMİREL, BEDRİYE BÜŞRA (Fırat Üniveristesi, 2009)
Böbrek sintigrafileri, görüntüleme yöntemleri içinde fonksiyonel bilgi sağlaması açısından ayrıcalığa sahiptir. Hastaların izlenmesinde, böbrek fonksiyonlarının değişiminin belirlenmesinde, tekrarlanabilir, duyarlılığı yüksek yöntemlerdir. Diferansiye böbrek fonksiyonu, böbreklerin rölatif kortikal tutulumlarının sintigrafik olarak kantitatif hesaplanmasıdır. Böbrek parankim görüntülemesinde kullanılan Tc-99m DMSA, diferansiye böbrek fonksiyonunun hesaplanmasında en güvenilir radyofarmasötiktir. Dinamik böbrek sintigrafisi için kullanılan ajanlarla da aynı hesaplamayı yapmak mümkündür.Bu çalışmada, Tc-99m DMSA'ya dayanılarak dinamik böbrek sintigrafisi ajanları olan Tc-99m DTPA ile Tc-99m MAG3'ün diferansiye böbrek fonksiyonu açısından karşılaştırması amaçlanmıştır. 57 hastaya (23 kadın, 34 erkek) Tc-99m DTPA ve Tc-99m DMSA sintigrafisi, 30 hastaya (15 kadın, 15 erkek) ise Tc-99m MAG3 ve Tc-99m DMSA sintigrafisi uygulandı. Tc-99m DTPA uygulanan hastaların yaş ortalaması 18,8 ± 17,1 (yaş aralığı: 3 ay-60 yaş), Tc-99m MAG3 uygulanan hastaların yaş ortalaması 15,7 ± 14,8 (yaş aralığı: 3 ay-59 yaş) idi. Tc-99m DTPA ve Tc-99m MAG3 ile hesaplanan diferansiye böbrek fonksiyonları, Tc-99m DMSA ile korelasyon ve regresyon analizi kullanılarak karşılaştırıldı. Tc-99m DTPA, Tc-99m DMSA ile oldukça uyumlu bulundu (p = 0,968, R2 = 0,94). Tc-99m MAG3 ile Tc-99m DMSA birbirlerine tama yakın uyumlu bulundu (p = 0,989, R2 = 0,98).Sonuç olarak DMSA, diferansiye böbrek fonksiyonu belirlenmesinde en güvenilir farmasötik olarak kabul edilmesine rağmen, DTPA veya MAG3 ile yapılan dinamik böbrek sintigrafisinde de güvenilir sonuçlar elde edilmektedir. Ayrıca bu tetkiklerle böbreğin fonksiyonel durumu da belirlenebilir. MAG3 sintigrafisi, hem fonksiyonel hem de parankim yapısı hakkında DTPA'ya göre daha iyi bilgi verdiğinden dolayı daha çok tercih edilebilir.Anahtar Kelimeler: Tc-99m DMSA, Tc-99m DTPA, Tc-99m MAG3, diferansiye böbrek fonksiyonu

Renal scintigraphies have privilege in imaging methods because of its property of providing functional information. They are repeatible and high sensitivity methods for the follow-up of the patients and to determine alterations of renal functions. Differential renal function (DRF) is a quantitative measurement of renal cortical uptake scintigraphically. Tc-99m DMSA which is used to image renal parenchyma, is the best radiopharmaceutical for the measurement of DRF. This measurement could be done using radiopharmaceuticals which are for dynamic renal scintigraphy.In this study, we aim to compare Tc-99m DTPA and Tc-99m MAG3 which are the agents of dynamic renal scintigraphy by means of the measurement of DRF based on Tc-99m DMSA. We performed Tc-99m DTPA and Tc-99m DMSA scintigraphy to 57 patients (23 female, 34 male) and Tc-99m MAG3 and Tc-99m DMSA scintigraphy to 30 patients (15 female, 15 male). The average age of the patients whose performed Tc-99m DTPA scanning and Tc-99m MAG3 scanning were 18,8 ± 17,1 (range: 3 month-60 age) and 15,7 ± 14,8 (range: 3 month-59 age) respectively. Differential renal functions which were calculated with Tc-99m DTPA and Tc-99m MAG3 were compared with Tc-99m DMSA by using correlation and regression analysis. Tc-99m DTPA was found very concordant with Tc-99m DMSA (p = 0,968, R2 = 0,94). Tc-99m MAG3 and Tc-99m DMSA were found nearly exactly concordant with each other (p = 0,989, R2 = 0,98).In conclusion, although DMSA is accepted as the most reliable radiopharmaceutical for the determination of DRF, DTPA or MAG3 dynamic renal scanning has reliable results as well. In addition to DRF, we learn about renal dynamics with the use of these two agents. MAG3 may be preferable to DTPA because of its characteristic of showing the renal parenchyma better than DTPAKey Words: Tc-99m DMSA, Tc-99m DTPA, Tc-99m MAG3, differential renal function.
Comparison of DTPA and MAG3 scintigraphies via measurement of differential renal function by based on DMSA static renal scintigraphy
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp