PARKİNSON HASTALIĞINDA SUBSTANTİA NİGRANIN DİFÜZYON AĞIRLIKLI MRG BULGULARI - DAŞ, CEMİL (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmanın amacı, Parkinson hastalarında substantia nigranın difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme (DA-MRG) bulgularını ortaya koymak ve sonuçları kontrol grubu ile karşılaştırmaktır. Çalışmaya 20 parkinson hasta ve 20 sağlıklı gönüllü olgu alındı. Bu olgularda difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme ile b100, b600 ve b1000 gradient değerlerinde difüzyon ağırlıklı eko-planar görüntüler (EPI) alınıp, her grubun b100, b600 ve b1000 değerlerinde görünür difüzyon katsayısı (Apparent Diffusion Coefficient=ADC) haritaları üzerinden bilateral substantia nigradan ölçüm yapıldı. Kontrol grubunda b100 için ortalama ADC değerleri substantia nigrada 125±30 x10-4 mm²/sn, parkinson hastalarında b100 için ortalama ADC değerleri substantia nigrada 100±44 x 10-4 mm²/sn, kontrol grubunda b600 için ortalama ADC değerleri substantia nigrada 78±16 x 10-4 mm²/sn, parkinson hastalarında b600 için ortalama ADC değerleri substantia nigrada 70±14 x 10-4 mm²/sn bulunmuştur. b1000 için kontrol grubunda 60±14 x 10-4 mm²/sn; parkinson hastalarında 58±08 x 10-4 mm²/sn bulunmuştur. Parkinson hastalarında DA-MRG incelemesi kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ortalama substantia nigradaki ADC değerlerinde istatistiksel olarak b100?de anlamlı değişiklik saptanmış olup b600 ve b1000?de anlamlı değişiklik saptanmamıştır. Anahtar kelimeler: Parkinson hastalığı, substantia nigra, difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme (DA-MRG)

The aim of this study is to reveal the finding of diffusion-weighted magnetic resonance imaging at substantia nigra in patients with parkinson?s disease and to compare results with the control group. The study included 20 patients with Parkinson?s disease and 20 healthy volunteers. In these cases, diffusion-weighted magnetic resonance imaging (DW-MRI) and diffusion weighted echo-planar images (DW-EPI) at b100, b600 and b1000 gradient values were taken and the measurements were made through the maps of Apparent Diffusion Coefficient (ADC) of each group at b100, b600 and b1000 values from substantia nigra. Mean ADC values at b100 for the control group were found as 125±30 x10-4 mm²/sec in substantia nigra and these values at b100 for patients with Parkinson?s disease were found as 100±44 x 10-4 mm²/sec. For b600, 78±16 x 10-4 mm²/sec were found in control group and 70±14 x 10-4 mm²/sec patients with Parkinson?s disease. For b1000 60±14 x 10-4 mm²/sec were found in control group and 58±08 x 10-4 mm²/sec patients with Parkinson?s disease. When DW-MRI examination in patients with Parkinson?s disease was compared with control group, changes at mean ADC values for b100 in substantia nigra were found statistically significant. However, there were no significant changes at ADC values for b600 and b1000 in substantia nigra at patients with Parkinson?s disease and control group. Keywords: Parkinson?s disease, substantia nigra, diffusion weighted magnetic resonance imaging
Diffusion MRİ findings of substantia nigra at patients with parkinsons disease
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp