EMPOWERMENT STRATEGY AND İTS İMPACT ON ORGANİZATİONAL FORESİGHT: AN EXPLORATORY STUDY UNİVERSİTY OF DUHOK - MUSTAFA, AYOUB ALI MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Güçlendirme stratejisinin (ES) örgütsel öngörü (OF) üzerindeki etkisi bu çalışmanın odak noktasıdır. Çalışmada iletişim ve bilgi kullanılabilirliği, ekip çalışması, motivasyon ve eğitim, liderlik tarzı ve yaratıcı davranış geliştirmeyi içeren güçlendirme stratejisi ve çevresel tarama, stratejik seçim, bütünleştirme yetenekleri ve senaryo düşünmeyi içeren örgütsel öngörü boyutları üzerindeki etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Buna bağlı olarak, bu çalışmayı gerçekleştirmek için betimsel-analitik yöntem uygulanmıştır. Daha sonra Duhok Üniversitesi'ndeki bir dizi fakültede akademisyenler ve lider yöneticileri kapsayan rastgele tabakalı bir örnekleme yöntemi ile test edilmiştir. Bir pilot çalışma yürüttükten sonra, Alpha-Cronbach'ın genel göstergesinin kaydedildiği (0.979) çalışma hedeflerine ulaşmak için anket soruları yeniden düzenlenmiş ve adapte edilmiştir. Anket 121 fakülte yöneticisine gönderilmiş ve 108 sağlıklı anket formu toplanmıştır. Örneklem çerçevesinde anket yanıtlama oranı %89'dur ve analiz için yeterlidir. Araştırma sonucu birkaç bulgu ve öneriyi ön plana çıkmıştır. En kritik sonuçlar %79 ile genel uzlaşı olarak kaydedilmiştir. Son olarak, çalışma Örgütsel Güclendirme'nin Örgütsel Öngörü üzerinde pozitif yönde istatistiki olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ve güçlendirme stratejisinin örgütsel öngörü seviyesini yükselttiğini ortaya çıkarmıştır.

The investigating influence of empowerment strategy (ES) on organizational foresight (OF) is the focal point of this study. Thus, this study aimed to highlight the impact test and relationship between the dimensions of (ES) which are; communication & information availability, establishing team-work, motivation & training, leadership style, and creative behavior development with dimensions of (OF) that involve; environmental scanning, strategic selection, integrating capabilities, and scenario thinking. Therefore, the descriptive-analytical method was applied to perform this study. Subsequently, the current study used a randomly stratified sample method that encompasses academics and managerial leaders in a number of faculties at the University of Duhok. Therefore, after conducting a pilot study, the questionnaire survey has been modified and adopted to achieve the study objectives, where the overall indicator of Alpha-Cronbach was recorded (0.979). In contrast, the questionnaire survey has been sent to (121) leaders of the targeted sample, (108) forms were collected and validated for analyzing and testing with a response rate scored (89%) of the sample frame. Consequently, the study inferred several findings and suggestions, the most critical results recorded (79%) as overall agreements. Finally, the study found a positive significant impact and association between (ES) and (OF), this meant the university is leading to raising the foresight processes level.
Güçlendirme stratejisi ve örgütsel öngörü üzerindeki etkisi açıklayıcı bir araştırma: Duhok Üniversitesi
Keywords: İşletme