KİLOLU KADINLARDA DÜZENLİ EGZERSİZİN KARACİĞER ENZİM DÜZEYLERİNE ETKİSİ - Çınar, Vedat; Tunçalp, Özlem; Öner, Salih; Akbulut, Taner; Polat, Yahya (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı 8 haftalık düzenli egzersizin kilolu kadınlarda karaciğer enzimlerine olan etkisinin araştırılmasıdır. Araştırmaya yaş ortalaması 31,3±6,4 yıl, VKI(Vücut kütle indeksi) ortalaması 30,8±1,5 olan 20 gönüllü kadın katılmıştır.Araştırma grubu 10’ar kişilik kontrol ve uygulama grubu olarak iki gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu herhangi bir fiziksel aktivite programına katılmazken, uygulama grubu 8 hafta boyunca haftada 4 gün fitness egzersiz programına katılmıştır.Çalışmanın başlangıcında ve 8 hafta (60dk/4 gün/hafta) süren Fitness egzersizlerin sonunda olmak üzere katılımcılardan istirahat halinde iki defa alınan kan örneklerinde AST, ALT ve LDH seviyeleri tespit edilmiştir. Elde edilen verilerin analizi için SPSS paket program kullanılmıştır. Gruplar arasındaki farklılıkları belirlemek için bağımsız örneklerde t testi, grup içi farklılıkları belirlemek için bağımlı örneklerde t testi kullanılmıştır. Uygulama sonunda kontrol grubunun ön test ve son test değerlerinde anlamlı bir farklılığın oluşmadığı (p>0,05) ancak 8 haftalık egzersiz programı sonrası uygulama grubunun AST, ALT ve LDH değerlerinin ön test değerlerine göre anlamlı bir şekilde değiştiği tespit edilmiştir (p<0,05). Bu farklılık gruplar arasında da önemlidir (p<0,05). Bulgularımız kilolu kadınlarda 8 haftalık egzersiz uygulamasının AST, ALT ve LDH seviyelerini değiştirdiğini göstermektedir.Sonuç olarak egzersize yeni başlayan kilolu kadınlarda egzersizin etkisi ile enzim aktivitelerinde bir değişimin olabileceği görülmektedir. Sağlık açısından bu değişimlerin daha olumlu olması için daha uzun süreli egzersizlere ihtiyaç duyulabileceği söylenebilir
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Endokrinoloji ve Metabolizma; Halk ve Çevre Sağlığı; Spor Bilimleri