BİLGİSAYAR DESTEKLİ MATEMATİK ÖĞRETİMİNİN MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRENME SÜREÇLERİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİNE ETKİLERİ - Tutak, Tayfun; İlhan, Aziz; İç, Ünal; Kılıçarslan, Selim (My University, 2018)
Bu araştırmanın amacı bilgisayar destekli matematik öğretimi(BDMÖ) uygulamalarının matematik öğretmen adaylarının öğrenmesürecine yönelik görüşlerine etkilerini araştırmaktır. Bu genel amaçdoğrultusunda BDMÖ’ne yönelik görüşlerindeki kalıcılık düzeyi dearaştırılmıştır. Çalışma nicel türdedir ve araştırmada deneyselaraştırma türlerinden tek gruplu öntest-sontest uygulamasına dayalıyarı deneysel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın evreni 2016-2017eğitim-öğretim yılında Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi matematiköğretmenliği bölümü dördüncü sınıfta öğrenim görmekte olanöğrencilerdir. Örneklemi ise bu evrenden amaçlı örnekleme yöntemiyleseçilmiş 51 (26 Bayan, 25 Erkek) matematik öğretmen adayıdır. Veritoplama aracı olarak uygulama öncesinde ve sonrasında araştırmacılartarafından geliştirilmiş Demografik Bilgi Formu ve Yenilmez ve Sarıer(2007) tarafından geliştirilmiş Bilgisayar Destekli Matematik ÖğretimiDersi Anketi kullanılmıştır. Ayrıca uygulama sürecine takiben üç aysonrasında bu anket kalıcılık testi olarak ilgili örnekleme tekraruygulanmıştır. Araştırma kapsamında uygulanan on dört haftalıkuygulama süreci Bilgisayar Destekli Matematik Öğretimine ait dersiçeriği uygulamalarını, bu ders kapsamında bulunan teorik bilgileri, buöğretim yöntemine ilişkin öğretim yöntem ve tekniklerini, ders sürecine bağlı uygulamalı etkinlikleri, ders kapsamında uygulanan çalışmakâğıtlarını ve öğrenci ödevlerini içermektedir. Araştırma bulgularınagöre matematik öğretmen adaylarının uygulama süreci sonrasındaBDMÖ Dersi Anketi puanlarında artış olduğu ve BDMÖ’ne yönelikgörüşlerindeki kalıcılığın önemli derecede sürdüğü tespit edilmiştir.Çalışma bulguları neticesinde BDMÖ ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları