MESANE PERFORASYONUNDA FİBRİN GLUE UYGULAMASI ETKİNLİĞİNİN RADYOLOJİK VE HİSTOPATOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ - KANBAY, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2004)
I. ÖZET Amaç: Ratlarda mesane perforasyonunda fibrin glue'nun etkinliğinin radyografik ve histopatolojik olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem : Çalışmada toplam 30 adet erişkin Wistar-Albino rat kullanıldı. Hayvanlar rastgele eşit üç gruba ayrıldı. Tüm cerrahi işlemler ve örnekleme Ketamine /xylazine HCI (Ketalar 50 mg/ml/Rompun % 2,15 mg/kg., ÎM) anestezisi altında gerçekleştirildi. Tüm hayvanlara alt orta hat batın insizyonu yapıldı, lcm' lık laserasyon oluşturuldu. Mesane'nin apexine doğru bir 2G Plastik branul yerleştirildi. 1. Grup (Sütür onarım, kontrol ), mesane laserasyonu 5/0 dexon ile kontinu olarak sürüre edildi. 2. Grup (Fibrin glue), laserasyon dudakları 2-3 sütür ile geçici olarak yaklaştırıldı. İnsizyon kenarlarına 1 dakika sonra Fibrin glue (FG) uygulandı ve sonra sürürler alındı. 3. Grup (Sütür onarımı ve fibrin glue), laserasyon 2-3 sütür ile yaklaştırıldı ve insizyon kenarlarına Fibrin glue uygulandı. Daha sonra batın anatomik olarak kapatıldı. Postoperatif 30.gün tüm ratlarm kontrol sistografisi çekildi. Özellikle ekstravazasyon araştırıldı. İnsizyon skarı üzerinden relaparotomi yapıldı. Mesanenin onarılan yerinde histopatolojik inceleme için bir kesit alındı. Bu kesitlerden hazırlanan preparatlar ışık mikroskopunda (Olympus BX50) değerlendirildi. Sonuçlar Fischer'rin Kesin Ki-Kare testine göre değerlendirildi. İstatistiksel olarak p<0,05 değeri anlamlı kabul edildi. Bulgular: Veriler değerlendirildiğinde radyografik görünümleri tüm gruplarda genellikle benzerdi (p>0,05). Verilere göre FG grubunda fibrozis artışı diğer grublara göre istatistiksel olarak daha fazla olduğu görüldü (p <0,05). Ancak sütür ve FG+sütür grupları arasında fibrozis artışı yönünde istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi (p>0,05). Sütür grubunda ödem artışı, diğer grublara göre daha anlamlı olduğu görüldü (p<0,05). FG ve FG+sütür grubları arasında ise FG+sütür grubunda daha fazla ödem olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi (p>0,05). Sütür grubu, diğer grublara göre istatistiksel olarak infiltrasyon artışı daha anlamlı olduğu görüldü (p<0,05). FG grubunda daha fazla infiltrasyon görülmesine rağmen FG+sütür grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi (p>0,05). Tüm gruplarbirlikte değerlendirildiğinde FG grubunda kanama az olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi (p>0,05). Sonuç: Fibrin glue'nın tek başına mesane onarımında kullanılamayacağı gibi FG ile sürür onarımı birliklikte kullanımının yalnızca sürür onarımına bir üstünlüğünü olmadığı kanısına varıldı. Anahtar kelimeler: Mesane rüptürü, fibrin glue, yara iyileşmesi, hemostaz
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Üroloji; Urology