GENEL MUHASEBE DERSİNİ ALAN LİSANS ÖĞRENCİLERİNDE ÖĞRENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - IŞKIRIK, KADER (Fırat Üniveristesi, 2022)
Teknik bilginin zamanla gelişmesi, diğer bütün alanlarda olduğu gibi muhasebe eğitimini de etkilemiştir. Ayrıca, işletmelerin faaliyette bulundukları alanlarda da ciddi gelişmeler yaşanmaktadır. Büyüyen, gelişim gösteren ekonomik şartlar, kişilerin, işletmelerin değişkenlik gösteren ihtiyaç, beklentileri ve ağır rekabet koşulları birçok meslekte olduğu gibi muhasebe mesleğini de etkilemiştir. İş çevresinde gerçekleşen gelişmeler, işletmelerin ihtiyaç duyduğu insan gücü varlığının değerini de artırmıştır. Öğrenme, insanlık tarihi ile başlamış bir faaliyettir ve temel anlamı farklılaşma demektir. Öğrenme kişinin çevresiyle iletişimi neticesinde mutlak bir olgu, görüngü veya gidişatıyla ilgili kendi bilgisini, sağgörüsünü ya da hareketleri neticesinde meydana gelen etken bir süreci ifade etmektedir. Eğitim, öğretim programında belirlenen ilkelere uygun olarak öğretme - öğrenme için gerekli hazırlıkların yapılması, sürecin uygulanması ve ürün olarak ortaya çıkması beklenen tüm davranışlar gözlemlenene kadar sürecin olabildiğince etkin ve verimli şekilde devam ettirilmesidir. Bu tez çalışmasının amacı, Genel Muhasebe dersini alan lisans öğrencilerin eğitim alırken zorlandığı hususlar hakkında bilgi edinilerek, öğrencilerin öğrenme sorunlarını araştırmak ve öğrenmeyi etkileyen faktörler ile ilgili düşüncelerini tespit ederek Genel Muhasebe dersini alan öğrencilerin zorlandığı faktörlere ilişkin çözüm yolları sunularak önerilerde bulunmaktır. Bu amaç doğrultusunda Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde eğitim gören öğrenciler üzerinde anket uygulanmıştır. 325 öğrenciden anketleri eksik doldurma ve hatalı doldurma gibi nedenlerden dolayı 300 öğrenci ankete dâhil edilmiştir. Araştırmada, 38 maddeden oluşan anket formu literatür araştırması yapılarak hazırlanmış ve bu anket formu kullanılmıştır. Anket, öğrencilerin demografik bilgilerinin bulunduğu birinci bölüm ve muhasebe dersini alan lisans öğrencilerinde öğrenmeyi etkileyen faktörler ile ilgili ifadelerin bulunduğu ikinci bölümden meydana gelmektedir. Araştırma neticesinde; demografik özelliklerin muhasebe dersini etkileyen faktörler üzerinde etkisinin düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yaş, mezun olunan lise ve öğrenim türü değişkenlerine göre katılımcıların öğrenme düzeylerinin değişmemesine karşın; cinsiyet ile motivasyon, bölüme göre motivasyon ve derse ayrılan zaman, sınıflara göre ile konsantrasyon arasındaki değişkenler arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Muhasebe, Öğrenme, Muhasebe Eğitimi, Muhasebenin Tarihsel Gelişimi, Öğrenmeyi Etkileyen Faktörler.

The development in technical knowledge over time has affected accounting, which includes the demographic information of the students, and the second education as well as in all other fields. In addition, there are serious developments in the fields in which businesses operate. The growing and developing economic conditions, the varying needs and expectations of individuals and businesses and heavy competition conditions have affected the accountancy profession as well as many other professions. The developments in the business environment have also increased the value of the manpower that businesses need. Learning is an activity that started with the history of humanity and its main meaning is differentiation. Learning refers to both one's own knowledge and foresight about an absolute phenomenon and occurrence as a result of interaction with the environment and an active process that occurs as a result of its movements. Education is to make the necessary preparations for teaching and learning in accordance with the principles determined in the curriculum, to implement the process and to continue the process as effectively and efficiently as possible until all the behaviors expected to emerge as a product are observed. The aim of this study is to investigate the learning problems of the undergraduate students who take the General Accounting course by obtaining information about the issues that they have difficulty with during education and to offer solutions for these issues after determining their thoughts about the factors affecting learning. For this purpose, a questionnaire was applied to the students studying at the Faculty of Economics and Administrative Sciences of Fırat University. Out of 325 students, 300 students were included in the survey due to reasons such as incomplete and incorrect filling in the surveys. In the research, a questionnaire consisting of 38 items was prepared and used by conducting a literature search. The questionnaire consists of the first partpart, which contains statements about the factors affecting learning in undergraduate students who take the accounting course. As a result of the research; It has been determined that the effect of demographic characteristics on the factors affecting the accounting course is low. In addition, although the learning levels of the participants did not change according to the variables of age, graduated high school and type of education, it was determined that there was a significant difference between the variables between gender and motivation, motivation for the department and time allocated to the lesson. Keywords: Accounting, Learning, Accounting Education, Historical Development of Accounting, Factors Affecting Learning.
Factors affecting learning in undergraduate students thing the general accounting course: A study on Euphrates University students
Keywords: İşletme