TATLISU İSTAKOZU (PONTASTACUS LEPTODACTYLUS) RASYONUNA İLAVE EDİLEN VİTAMİN A'NIN DOKULARDAKİ OKSİDATİF STRES VE BAZI ENZİMLER ÜZERİNE ETKİSİ - ÖZDEMİR, BÜNYAMİN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışma 16 Haziran-13 Eylül tarihleri arasında yapıldı. Çalışmada tatlısu istakozu (Pontastacus leptodactylus) rasyonuna farklı oranlarda ilave edilen vitamin A'nın dokulardaki oksidatif stres (malondialdehit (MDA)), bazı enzimler (süperoksit dismütaz (SOD), glutatyon peroksidaz ((GSH-Px) ve glutatyon (GSH)) üzerine etkisi araştırıldı. Bunun için kerevitlerin ihtiyaçlarına yönelik olarak kontrol rasyonu (K) ve üç adet deneme (A1, A2, A3) rasyonu hazırlandı. Kontrol rasyonuna 100 mg/kg, 200 mg/kg ve 400 mg/kg vitamin A (VA) katılarak sırasıyla A1, A2 ve A3 rasyonları oluşturuldu. Her bir deneme üç tekrar halinde gerçekleştirildi. Araştırmada erkek kerevitler kullanıldı. Ayrıca çalışmanın başında bir negatif kontrol grubu (NEK)'da oluşturuldu. Çalışma sonunda her deneme grubundaki kerevitlerin hepatopankreas, solungaç, gonad ve kas dokuları analiz edildi. Sonuç olarak, araştırmada tatlı su istakozu rasyonlarına (Kontrol (K), Deneme 1 (A1), Deneme 2 (A2), Deneme 3 (A3)) farklı oranlarda A vitamini katılmasının; tatlısu istakozunun (P. leptodactylus) gonad gelişimi ve kabuk gelişiminin görüldüğü periyotta MDA, SOD, GSH-Px ve GSH seviyeleri üzerinde oldukça etkili olduğu görüldü. Kas dokusunda oksidatif stres, SOD, GSH-Px ve GSH düzeylerinde değişime rastlanılmadı. Hepatopankreas, gonad ve solungaç dokularında NEK grubuna göre K grubunda MDA değerinin yükseldiği belirlendi. Bu dokularda deneme gruplarındaki MDA değerinin K grubuna göre istatistiksel açıdan önemli derecelerde düştüğü tespit edildi. Her üç dokuda da SOD, GSH-Px ve GSH düzeylerinde doku özelliğine göre değişimler saptandı.

This study was conducted between June 16 and September 13. In this study, the effects of vitamin A added to the freshwater crayfish (Pontastacus leptodactylus) ration at different rates on oxidative stress (malondialdehyde (MDA)), some enzymes (superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase ((GSH-Px) and glutathione (GSH)) in tissues were investigated. For this purpose, a control ration (K) and three trial rations (A1, A2, A3) were prepared according to the needs of the crayfish. 100 mg/kg, 200 mg/kg and 400 mg/kg vitamin A (VA) were added to the control ration to form A1, A2 and A3 rations, respectively. Each trial was carried out in three replicates. Male crayfish were used in the study. In addition, a negative control group (NEK) was created at the beginning of the study. At the end of the study, the hepatopancreas, gills, gonads and muscle tissues of the crayfish in each trial group were analyzed. As a result, it was observed that the addition of vitamin A at different rates to freshwater crayfish ration (Control (K), experimental group 1 (A1), experimental group 2 (A2), experimental group 3 (A3)) was quite effective on MDA, SOD, GSH-Px and GSH levels during the period when gonad and shell development of freshwater crayfish (P. leptodactylus) was observed. No change was observed in oxidative stress, SOD, GSH-Px and GSH levels in muscle tissue. It was determined that MDA values increased in the K group compared to the NEK group in hepatopancreas, gonad and gill tissues. It was determined that MDA values in these tissues decreased statistically significantly compared to the K group. Changes were detected in SOD, GSH-Px and GSH levels according to tissue characteristics in all three tissues.
Effect on oxidative stress and some enzymes in tissues of vitamin A added to the ration of freshwater crayfish (Pontastacus leptodactylus)
Keywords: Su Ürünleri