EVSİZLER ÜZERİNE KURAMSAL BİR ÇALIŞMA - DOĞAN, LEYLA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmada evsizler ve evsizlik kavramsal açıdan incelenmekte, evsizliği açıklayan yapısal ve bireysel teoriler ele alınmaktadır. Bu kapsamda dünyada ve Türkiye'de evsizlere yönelik politikalar irdelenmektedir. Evsizlik kavramı, gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun tüm toplumlarda ortaya çıkabilen sosyal bir sorun haline gelmiştir. Evsizlik, bireyin sağlıklı ve güvenilir bir ortamda yaşayabileceği bir konuta sahip olmaması durumu olarak açıklanmaktadır. Evsiz insanlar şiddete, alkol ve madde bağımlılığına, açlığa, tacize, hastalığa ve fuhşa açık bir şekilde yaşamlarını sürdürmektedir. Bu olumsuz şartlara rağmen, evsizlik bazen bireylerin kendi tercihleriyle bazen de zorunluluk nedeniyle oluşmaktadır. Gelişen toplum yapısıyla birlikte evsizlik olgusunda da birtakım değişimler meydana gelmiştir. Uzun yıllar boyunca bireylerin evsiz kalmaları yoksulluk olarak görülürken, günümüzde evsizlik yalnızca ekonomik sebeplerden dolayı değil, aynı zamanda fiziksel ve psikolojik hastalıklar, aile içi şiddet, iletişim eksikliği ve sevgisizlik, alkol ve madde bağımlılığı, sosyal yaşamdaki yoksunluk, geçmişte yaşanan olumsuzluklar, yapılan yardımlardan zamanında yararlanamama, yüksek kira fiyatları ve göç gibi faktörlerden kaynaklanabilmektedir.

This study examines homeless people and homelessness from a conceptual perspective, and addresses structural and individual theories explaining homelessness. In this context, policies for homeless people in the world and in Turkey are examined. The concept of homelessness has become a social problem that can occur in all societies, regardless of their level of development. Homelessness is explained as the situation in which an individual does not have a home where they can live in a healthy and safe environment. Homeless people continue their lives open to violence, alcohol and substance addiction, hunger, harassment, illness and prostitution. Despite these negative conditions, homelessness sometimes occurs by the individual's own choice and sometimes by necessity. Along with the developing social structure, some changes have occurred in the phenomenon of homelessness. While for many years, individuals being homeless was seen as poverty, today homelessness can be caused not only by economic reasons, but also by factors such as physical and psychological diseases, domestic violence, lack of communication and love, alcohol and substance addiction, deprivation in social life, past negativities, inability to benefit from aid provided on time, high rent prices and migration.
A theoretical study on homeless
Keywords: Sosyoloji