HEKZAKLOROSİKLOTRİFOSFAZETRİEN'İN BAZI ALKOLLERLE REAKSİYONLARI - YILDIRIM, MERAL (Fırat Üniveristesi, 2001)
Yüksek Lisans tezi IIEKZAKLOROSİKLOTRİFOSFAZETRİEN'İN BAZI ALKOLLERLE REAKSİYONLARI Meral YILDIRIM Fırat üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2001, sayfa: 78 Bu çalışmada hekzaklorosiklotrifosfazetrien'in, 1-hidroksi naftalen (1-naitol), 1,3- rezorsinol, 4~(2-pridilazo) rezorsinol, />etil fenol, /;-izopropil fenol ile reaksiyonları gerçekleştirilmiştir. Hekzaklorosiklotrifosfazetrien hava ve neme karşı duyarlı olduğu için reaksiyonlar havasız ve nemsiz argon ortamında gerçekleştirilmiştir. Bileşiklerin alkolatları metalik sodyum ile muamelesi sonucu elde edilmiştir. Hekzaklorosiklotrifosfazetrien ile reaksiyonlar önce 0 °C'de daha sonra çözücünün kaynama sıcaklığında yapılmıştır. Elde edilen ürünler ince tabaka ile izlendikten ve kolon kromatografisi ile saflaştırıldıktan sonra İR, 'H, 13C, 3,P-NMR ve Kütle Spektrometresi kullanılarak yapıları aydınlatılmıştır. Yapıları tam aydınlatılabilen bileşiklerin 2,4,6-tris(m-hidroksifenoksi)-2,4,6- triklorosiklotrifosfazen, bis(izo-propilfenoksi)tetraklorosiklotri fos Tazen oldukları anlaşılmıştır. /;-etil fenoksi ile bir izomer karışımı ve bir fosfor bileşiği tespit edilmiştir, a-hidroksi naftalen ile iki ayrı ürün elde edilmiştir. 4-(2-pridilazo) rezorsinol ile reaksiyonundan bir fosfazen veya herhangi bir fosforlu bileşik elde edilememiştir. Anahtar Kelimeler: Hekzaklorosiklotrifosfazetrien, alkoliz, siklofosfazenler.
The Reactions of hexachlorocyclotriphosphazetriene with some alcohols
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry