Nakil İşleminin Gökkuşağı Alabalıkları (Oncorhynchus mykiss, W. 1792)’nın Bazı Kan Parametre Değerleri Üzerine Etkileri - Tuna Keleştemur, Gülüzar; Özdemir, Yaşar (My University, 2010)
Bu çalışmada, gökkuşağı alabalığının, kan sodyum (Na), potasyum (K), klorür (Cl), üre, ürik asit ve kan üre azotu (BUN) düzeylerine nakil işleminin etkileri araştırıldı. Bu amaçla, Keban’da bulunan özel bir alabalık üretim tesisinden, ortalama ağırlığı 40,5±0,5 g ve ortalama uzunluğu 15,6±0,13 cm olan 90 adet balık, Devlet Su İşleri (DSİ)’ nin Keban Su Ürünleri Üretim Tesisine nakil edildi. Nakilden hemen sonra (t0 grubu), nakilden 12 saat sonra (t12 grubu) ve nakil işlemi uygulanmayan (kontrol grubu) balıkların kan analizleri yapılarak sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Çalışma neticesinde, t0 grubunun serum Na değerinin diğer gruplardan önemli düzeyde (p<0,05) yüksek olduğu belirlendi. Ayrıca, t0 ve t12 gruplarındaki üre, ürik asit ve kan üre azotu (BUN) değerlerinin kontrol grubuna göre önemli (p<0,05) düzeyde yüksek olduğu, ancak araştırma gruplarının K ve Cl değerleri arasında istatistiksel olarak önemli bir farkın olmadığı (p>0,05) tespit edildi.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Gökkuşağı alabalığı; balık nakli; stres; kan parametreleri