“By their fruits ye shall know them”: Class consciousness in Jessie Redmon Fauset’s there is confusion - Öztürk, Fatih; Kocsoy, F. Gul (My University, 2014)
Bu çalışmanın amacı, Jessie Redmon Fauset’in There is Confusion (1924) adlı romanındaki toplumsal çevreyle ilgili olarak sınıf bilincini keşfetmektir. Sınıf bilinci kavramı, yaşadıkları toplumda öteki olarak görülen baskılanmış gruplar ile ilgilenen yazarlar için en popular konular arasında yer alır; bu nedenle 20. yüzyılın başlarında yaşayan pek çok Afro-Amerikan yazar bu konuya yalnızca ülkenin beyaz ve zenci tarafları arasında değil, aynı zamanda zenci toplumun üyeleri arasındaki bir olgu olarak da yaklaşırlar. Fauset, kentli zenci yaşamının çoğunlukla orta sınıf, ayrıca işçi sınıfı betimlemeleri ile kentli zencilerin o dönemde sınıf/toplum yapısındaki yerini inceler. Yazar, sınıf bilinci gerilimleriyle ilintili olarak bilim, din ve evliliğin ekonomik boyutu kavramlarını resmeder. Çalışmada, bir yandan sınıf bilincinin izleri ve insan ilişkileri üzerindeki etkileri izlenirken, sınıfsal yükselme arayışı da gösterilmektedir.
Keywords: Kültürel Çalışmalar