Keban ve Karakaya Baraj Göllerinde yaşayan Capoeta trutta (Heckel, 1843)’nın büyüme parametrelerinin karşılaştırılması - Aydın, Rahmı; Yüksel, Fahrettın; Ural, Mesut; Küçükgül, Azime Güleç; Ural, M. Şener (My University, 2012)
Bu çalışmada, Keban ve Karakaya Baraj Göllerinde yaşayan Capoeta trutta Heckel, 1843 populasyonlarına ait balıkların büyüme özellikleri incelenmiş ve elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Araştırma için Keban Baraj Gölü’nden 259, Karakaya Baraj Gölü’nden ise 281 olmak üzere toplam 540 balık örneği incelenmiştir. Balıkların yaşları otolitlerinden tespit edilmiş ve her iki baraj gölünden elde edilen balıkların yaş dizilimleri I-XIII arasında dağılım göstermiştir. Keban Baraj Gölü populasyonunun Von Bertalanffy büyüme denklemi dişilerde Lt= 91.79 [1-e–0.0600(t+2.2866)], erkeklerde Lt= 95,30[1-e–0.0541(t+2.4362)] ve tüm bireylerde (dişi+erkek) Lt= 94,65[1-e–0.0562(t+2,4199)] olarak belirlenirken, Karakaya Baraj Gölü’nde dişilerde Lt= 89,92 [1-e–0.0616(t+2,2045)], erkeklerde Lt= 92.39[1-e–0.0567(t+2.3262)] ve tüm bireylerde Lt= 92.57[1-e–0.0577(t+2.3032)] olarak tespit edilmiştir. Keban Baraj Gölü populasyonunun boy-ağırlık ilişkisi dişilerde W=0.0151 L 2,9274; erkeklerde W=0.0170 L 2.9019 ve tüm bireylerde W=0.0168 L 2.9032 olarak tespit edilirken, aynı sıralamaya göre Karakaya Baraj Gölü’nde W=0.0210 L 2.8400; W=0.0237 L 2,8078; W=0.0211 L 2.8271 olarak belirlenmiştir.
Keywords: Türkiye; Capoeta trutta; Keban Baraj Gölü; sucul organizmalar; vücut ölçümleri; büyüme oranı; Cyprinidae; Karakaya Barajı; sucul hayvanlar; yaş saptanması; göller; vücut ağırlığı