HİDROKSİL VE ?-BROM KARBONİL ESASLI AMFİFİLİK KARAKTERDE KOPOLİMER SİSTEMLERİNİN HAZIRLANMASI, KARAKTERİZASYONU VE ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - ÇELİK, GAMZE (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmada ilk önce 4-vinilbenzil klorür kullanılarak 4-vinil benzil alkol (VBA) monomeri sentezlendi. Daha sonra sentezlenen monomer, 2-bromizobutiril bromür ile açillenerek 4-(2-bromoizobutiroil metil) stiren (BİBMS) monomeri elde edildi. Ticari olarak satılan 2-hidroksietil metakrilat (HEMA) monomeri de kullanılarak hem monomerlerin homopolimerleri hem de farklı mol oranlarında [P(BİBMS-ko-HEMA)] ve [P(BİBMS-ko-VBA)]'ın kopolimer serileri hazırlandı. Homopolimerler ve kopolimerlerin hazırlanmasında serbest radikalik polimerizasyon yöntemi kullanıldı. Sentezlenen monomer ve polimerlerin yapı karakterizasyonunda ağırlıklı olarak FT-IR, 1H ve 13C-NMR teknikleri kullanıldı. Polimerlerin termal davranışları DSC ve TGA ile ölçüldü. Sentezlenen kopolimerlerde hidroksil, karbonil ve brom yan gruplar bulunduğu için amfifilik özellik gösterirler. Özellikle hidroksil gruplu monomer birimlerinin bileşimi arttıkça kopolimer sistemlerinde elektriksel özelliklerindeki değişimler, termal kararlılık ve camsı geçiş sıcaklıklarının nasıl değiştiği araştırıldı ve kopolimer yapılarıyla ilişkilendirildi. Hazırlanan kopolimer sistemlerinin elektriksel özelliklerinden; dielektrik sabiti, dielektrik kayıp faktörü, kayıp tanjant değeri, ısıl iletkenlik katsayıları ve konduktiviteleri sıcaklık ve frekansın bir fonksiyonu olarak incelendi ve yapılarıyla ilişkilendirildi.

In thıs study, 4-vinly benzylalcohol (VBA) monomer was synthesized by using 4-vinly benzylchloride according to literature synthesized monomer (4-vinly benzylalcohol) was acylated with 2-bromizobutryl bromide and 4-(2-bromoizobutroyl methyl) styrene monomer was obtained. Not only homopolymers of monomers but also copolymer series of [P(BIBMS-ko-HEMA)] and [P(BIBMS-ko-VBA)] were prepared at different molar rates by using commercially sold HEMA with BIBMS and VBA monomer. The synthesis of homo- and copolymers was carried out by free radical polymerization method. 1H, 13C-NMR, FT-IR analysis techniques were used to characterize construction of produced monomer and polymers. Also, thermal behaviors of polymers were measured by DSC and TGA. Synthesized copolymers are amphiphilic due to its hydroxyl, carbonyl and bromide groups. It has been investigating how it changes in electrical properties of thermal stability, and Tg of copolymer systems as the copolymers increases and these are associated with copolymer constructions. Electrical properties of copolymers prepared such as dielectric constant dielectric loss factor, tan? the temperature coefficient of permittivity (TCP) and conductivity depending and temperature and frequency were estimated and associated with constructions of copolymers.
Investigation of electrical properties and preparation,caharacterization of copolymer systems with amphiphilic character hidroxyl and ?-bromine carbonyl based
Keywords: Polimer Bilim ve Teknolojisi; Kimya