Makrositik anemili hastaların etyolojik olarak değerlendirilmesi - Elkıran, Emin Tamer; Çelebi, Harika; Aygen, Bilge; Yüksekbaş, Cüneyt (My University, 2002)
AMAÇ: Makrositoz, ortalama eritrosit hacmindeki artış olup sık görülen bir laboratuvar bulgusudur. Makrositoz çeşitli nedenlere bağlı olup, % 65 oranında alkolizm ve % 30 oranında megaloblastik anemi en sık nedenler arasındadır. Bu çalışmada, makrositik anemili hastalarda etiyolojinin değerlendirilmesi amaçlandı. YÖNTEM: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları servisine makrositik anemi nedeniyle yatırılan hastalar retrospektif olarak incelendi. Hastalarda fizik muayene, tam kan sayımı, periferik yayma, retikülosit sayımı, serum vitamin B12 ve folik asit değerlendirmesi, tiroid ve karaciğer fonksiyon testleri, kemik iliği aspirasyonu, endoskopi ile midenin incelenmesi ve mide biyopsisi gerçekleştirildi. SONUÇLAR: Çalışmaya anılan 38 makrositik anemili olgunun yaş ortalaması 56±15 (26-72) yıldı. On bir (% 28.9) olguda vitamin B12 eksikliği, dört (% 10.5) olguda folik asit eksikliği, üç (% 7.9) olguda kombine eksiklik (hem folik asit hem de vitamin B12 eksikliği), dokuz (%23.7) olguda kronik karaciğer hastalığı, yedi (% 18.4) olguda primer kemik iliği hastalığı, iki (% 5.3) olguda hipotiroidi, bir (% 2.6) olguda hemotilik anemi saptandı. Bir (% 2.6) olguda ise makrositik anemi nedeni bulunamadı.
Keywords: Tanı teknik ve işlemleri; Geriyedönük çalışma; Vitamin B12 eksikliği; Anemi; makrositik