YEREL SİYASET VE KENT MEDYASI: 24 HAZİRAN 2018 GENEL SEÇİM SÜRECİNDE SİYASAL HABERLERİN KENT GAZETELERİNDE SUNUMU - Doğan, Adem; Türkkan, Kübra (Fırat University, 2018)
Kent gazeteleri, kente ilişkin sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal alanlarda yaşanan gelişmeleri okuyucularına ulaştıran yayın organlarıdır. Kent gazetelerinin yayımlarında yer verdiği haber türlerinin başında siyasi haberler gelmektedir. Kent medyasında seçim süreçlerinde hedef kitlesini/okuyucularını yerel siyasette yaşanan gelişmeler hakkında bilgilendirmenin gayretindedir. Kent gazeteleri özellikle seçim dönemlerinde siyasal gelişmeleri, siyasal partilerin, siyasal aktörlerin faaliyetlerini, değerlendirmelerini ve açıklamalarını haber metni haline getirerek okuyucularına ulaştırırlar. Yerel siyasetin aktörleri de seçmenlerine ulaşma, kent medyasının da okuyucularına bilgi/haber verme amaçları siyaset ile kent medyası arasında bir iletişim ve etkileşim sağlamaktadır. Bu etkileşim hiç şüphesiz siyasal haberlerin kent medyasında sunumunu etkilemektedir. Bu çalışma, 24 Haziran Genel Seçimleri sürecinde Elazığ’da yayımlanan dört yerel gazetede yayımlanan siyasi haberlerin kent medyasında sunumunu sunumu incelemektedir. Çalışma kapsamında Elazığ’da günlük olarak yayın yapan Fırat, Günışığı, Haberkent ve Hâkimiyet Gazetelerinin 24 Haziran genel seçim sürecindeki yayınları içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, Elazığ kent gazeteleri siyasal seçim süreçlerinde yayınlarını kendi yayın politikaları, ideolojileri gibi kendilerinden kaynaklı faktörlerin yanında siya-sal yapının kent siyasetinde dağılımı, siyasal partilerin kentte oy oranları ve okuyu-cularının siyasal eğilimleri bağlamında gerçekleştirmekte; yayınlarının içeriğini ve kapsamını bu parametrelere göre belirlemektedirler.

Urban newspapers are the broadcasting organs that convey the developments in the social, cultural, economic and political fields related to the city to their readers. Political news comes at the beginning of the news types that urban newspapers have published. It is in the effort of informing its target audience / readers about the developments in local politics in the media. Urban newspapers, especially in the election period, political developments, political parties, political actors' activities, evaluations and explanations to make it as a news text to the readers. The actors of local politics also reach their voters, and the aims of the urban media provide information and news to their readers and provide a communication and interaction between politics and urban media. This interaction undoubtedly affects the presentation of political news in urban media. This study examines the presentation of the political news published in the four local newspapers published in Elazığ during the June 24th general elections. Within the scope of the study, the publications of Fırat, Günışığı, Haberkent and Hâkimiyet newspapers published in Elazığ daily during the June 24th general election process were evaluated with content analysis method. According to the findings of the research, urban newspapers of Elazığ carry out their publications in the political election processes in the context of the political tendencies of political parties in the city and the political tendencies of their readers, as well as the factors related to them such as their own publication policies and ideologies; the content and scope of their publications are determined according to these parameters.
Local Politics And Urban Media: Presentation Of Political News In The Urban Newspapers In The Process Of 24 June 2018 General Election