Abdulrazak Gurnah’nın Hacılar Yolu Romanında Göç Deneyiminin Psikososyal Yansımaları - Karatepe, Esra (My University, 2025)
Abdulrazak Gurnah’nın Hacılar Yolu romanı İngiltere’ye göç eden Daud karakteri vasıtasıyla göç deneyiminin psikososyal boyutlarını ele alır. Bu çalışma, göçün bireysel ve toplumsal düzlemde derin psikososyal etkiler yaratarak, kimlik, aidiyet ve uyum konularında önemli değişimlere yol açtığını tartışmaktadır. Yüzleşmekten kaçındığı travmatik geçmişinin üzerine göç ettiği ülkede maruz kaldığı ırkçılık ve aşağılanmalar da eklenince psikolojik ve sosyal sorunlar yaşayarak sağlıklı bir uyum süreci geçiremeyen Daud, bu durumların sonucu olarak melankoli ve yas içinde yaşamak zorunda kalır. Bu çalışmada, göçmen ana karakterin göç deneyimi psikososyal bir perspektiften ele alınarak göçün romana yansıyan psikolojik ve sosyal yönleri irdelenmiştir. Göçmenlerin anavatanları ile göç ettikleri ülke arasındaki sosyal, kültürel ve yaşam tarzı farklılıklarının uyum süreçlerine nasıl etki ettiği ve bu süreçte hangi destek mekanizmalarının etkili olabileceği romandan örneklerle analiz edilmiştir. Salman Akhtar’ın göçün psikososyal boyutlarına dair sunduğu teorik çerçeveyle Daud karakterinin yaşadığı uyum sorunları incelenerek dil, kültür, yaşam tarzı, etnik yapı gibi farklılıkların uyum sürecine etkileri ele alınmıştır. Çalışma, Hacılar Yolu romanında Daud’un uyum sürecini başarılı bir şekilde tamamlayamaması sonucunda travmatik bir göç deneyimi yaşadığını, göç ettiği ülkenin onun için bir yuva haline gelemediğini ve bu nedenle göç ettiği ülkeye yönelik şefkat ve bağlılık hisleri geliştiremediğini vurgulamaktadır.
Keywords: Göç; Edebiyat; Abdulrazak Gurnah; Psikososyal Etkiler; Hacılar Yolu