X VE Y KUŞAĞI ÇALIŞANLARININ MOTİVASYON ARAÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - Fırın, Sevcan; Helvacıoğlu, ENDER Tunçer (Fırat University, 2019)
Ekonomik, sosyal ve teknolojik alanda yaşanan gelişmeler, niteliklerde, beklentilerde ve kuşak anlayışında değişime neden olmuştur. Kuşaklar konusunda tam bir görüş birliği olmamakla birlikte 1960-1980 arası doğanlar X, 1980-2000 arasında doğanlar Y kuşağı olarak nitelendirilmektedir. 1980’lerden önce X kuşağı çalışanlarına rastlanırken bugün X ve Y kuşağına bir arada rastlanmaya başlanmıştır. Kuşakları bir arada tutabilmek ve çatışmalarını engelleyebilmek için farklı strateji ve politikalar uygulanmaya başlanmıştır. Bugün X ve Y kuşağı çalışanlarına en çok hangi sektörde rastlandığı; X ve Y kuşağı çalışanlarının motivasyon araçları tartışılmaktadır. Çalışmada X ve Y kuşağı motivasyon araçları karşılaştırılmıştır. Afyonkarahisar’daki hastanelerde yapılan çalışmada veriler Mottaz’ın (1985)  iş  motivasyon ölçeği ile toplanmıştır. X ve Y kuşaklarının içsel ve dışsal motivasyon araçlarının farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca yapılan bu araştırma sonucuna göre, hastane çalışanlarının içsel motivasyon araçlarını önemseme eğilimi dışsal motivasyon araçlarını önemseme eğilimlerine kıyasla daha yüksek olduğu söylenebilir.