AKUT KORONER SENDROMDA APELİN DÜZEYLERİ - GÜREVİN, MEHMET SAİT (Fırat Üniveristesi, 2011)
Koroner arter hastalığı, kardiyovasküler hastalıkların görülen en yaygın şekli olup günümüzde iyi tanımlanmış risk faktörleri ve tedavideki gelişmelere rağmen yüksek mortalite ve morbidite ile seyretmektedir. Akut koroner sendrom, koroner kan akımının ani olarak azalmasıyla ortaya çıkan klinik bir tablodur. Son dekatlarda koroner arter hastalığının, tanımlanmış risk faktörlerine yönelik iyileştirme çabalarına ve tedavideki gelişmelere rağmen insidansında anlamlı bir azalma olmayıp hala mortal seyredebilmektedir. Bu da araştırmacıları yeni risk faktörlerinin tanımlanmasına yönlendirmiştir. Adipoz doku adipositokin olarak adlandırılan farklı fizyolojik fonksiyonları olan çeşitli biyolojik aktif peptidler üretmektedir. Koroner arter hastalıklarında bilinen risk faktörlerinin yanı sıra çeşitli moleküllerin rol oynadığı bilinmektedir. Apelin kardiyovasküler sistem üzerine farklı etkileri olan nispeten yeni bir adipositokindir. Çalışmamızda akut koroner sendrom hastalarında serum apelin düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlandı.Çalışmaya 40 akut koroner sendromlu ve 40 sağlıklı gönüllü bireyden oluşan kontrol grubu olmak üzere toplam 80 hasta alındı. Çalışmada rutin kan tetkiklerine ek olarak serum apelin düzeyleri, açlık kan şekeri ve lipid profili ölçülüp her hastanın VKİ kaydedildi.Demografik özellikleri açısından gruplar karşılaştırıldığında yaş ortalamaları ve VKİ arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Gruplar arasında apelin düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p<0.05). Akut koroner sendrom grubunda ortalama apelin düzeyi 0,75±0,27 ng/ml, kontrol grubunda ise 1,32±0,39 ng/ml saptandı.Sonuç olarak akut koroner sendrom hastalarında serum apelin düzeylerini, normal popülasyondan istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük saptadık. Deneysel çalışmalarda ateroskleroz progresyonunu inhibe ettiği gösterilen apelinin, akut koroner sendromlu hastalarda düşük saptanması diğer etkenler dışlandığında koroner arter hastalığına zemin hazırladığını gösteriyor. Ancak apelinin koroner arter hastalığındaki rolü için daha kapsamlı ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.Anahtar kelimeler: Akut koroner sendrom, apelin

Currrently, coronary artery disease is the most commonly seen form of cardiovascular disease and despite improvements in its treatments and well-defined risk factors it remains with high mortality and morbidity. Acute coronary syndrome is a clinical entity which emerges as a result of sudden reduction in the coronary blood flow. In recent decades, despite efforts to improve defined risk factors and the developments in treatments, the incidence of coronary artery disease is not decreased and still remains mortal. This guides the researchers to identify new risk factors. Adipose tissue produces several biologically active peptides, known as adipocytokine, which have different physiological functions. In addition to known risk factors, a variety of molecules are known to play a role in coronary artery diseases. Apelin is relatively a new adipocytokine that has different effects on the cardiovascular system. In our study, we aimed to evaluate serum apelin levels in patients with acute coronary syndrome.Forty patients with acute coronary syndrome and the control group consisting of 40 healthy volunteers were included in the study. In addition to routine blood tests, serum apelin levels, fasting blood glucose and lipid profile were measured in each patient and these patients' BMI was recorded.When groups were compared, statistically no significant difference was found between mean ages and BMI in terms of demographic features (p>0.05). In terms of apelin levels, statistical significance was found between groups (p<0.05). The mean apelin level was found 0,75 ± 0,27 ng / ml in acute coronary syndrome group, and 1,32 ± 0,39 ng / ml in the control group.As a result, we determined that serum apelin levels in patients with acute coronary syndrome was found statistically lower than normal population. When other factors were excluded, this study shows that apelin provide a fertile soil for coronary artery disease through the detection of lower levels of apelin in patients with acute coronary syndrome and the inhibition of atherosclerosis by apelin showed in previous experimental studies. However, more comprehensive and further studies are needed for the role of apelin in coronary artery disease.Key words: Acute coronary syndrome, apelin
Apelın levels ın acute coronary syndrome
Keywords: Kardiyoloji