ÖĞÜTÜLMÜŞ ATIK CAM TOZU KATKILI BETONUN PUZOLANİK AKTİVİTESİ VE YARMADA ÇEKME DAYANIMININ BELİRLENMESİ - Orhan, Eyyüp; Esen, Yüksel (E-Journal of New World Sciences Academy, 2017)
Bu çalışmada, öğütülmüş atık cam tozu katılı betonun, puzolanik aktivitesi, yarmada çekme dayanımı, su emme, porozite, birim hacim ağırlık ve özgül ağırlık değerleri bulunmuştur. Deneylerde kullanılan öğütülmüş atık cam tozu, betona %0, %5, %10, %15, %20 oranlarında, çimento ile yer değiştirilerek ilave edilmiştir. Numunelerin hazırlanmasında maksimum tane çapı (dmax) 16 mm olan agrega kullanılmıştır. Puzolanik aktivite için 5x5x5 mm ölçülerinde, yarmada çekme dayanımı, su emme, porozite, birim hacim ağırlık ve özgül ağırlık deneyleri için 100´100´100 mm ölçülerinde küp numuneler hazırlanmıştır. Numuneler 20±2°C’de 7, 28, 90 gün standart su küründe bekletilmişlerdir. Kür işlemi tamamlanan numunelere deneyler uygulanmıştır. Cam tozu katkısının puzolanik aktivitesinin olduğu görülmüştür. İleriki yaşlarda betonun yarmada çekme dayanımı kontrol betonuna göre artış göstermiştir. Optimum cam tozu kullanım değerinin %10 ve %15 oranında olduğu görülmüştür.
Keywords: Engineering; Mühendislik