EVLİLİK SORUNLARININ YAŞANMASINDA EŞLERİN AİLE BİREYLERİNİN MÜDAHALELERİNİN ETKİSİ - ALTUĞ, SEMRA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Araştırmanın temel amacı eşlerin aile bireylerinin evliliğe müdahalelerinin evlilik çatışmalarındaki yerini irdelemektir. Çalışmada bireylerin eşlerinin aile üyeleriyle yaşadığı problemlerin nedenleri ve bu problemlerin eşler arasındaki ilişkilere yansıması üzerine odaklanılmaktadır. Araştırma kapsamında, katılımcılarının Elazığ'da yaşayan gelin, damat, kayınvalide ve kayınbabaların oluşturduğu, toplamda 34 kişiyle derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Bu araştırmada evlilikte eşlerin aile bireylerinin müdahalelerinin, evliliğin özellikle ilk dönemlerinde, eşler arasında çatışmaların yaşanmasında ve hatta boşanma kararının alınmasında önemli bir neden olduğu, evlilikte uyum ve mutluluğu azalttığı ve aile müdahalelerinden kaynaklanan problemlerin gelin, damat, kayınvalide ve kayınbabalar tarafından farklı algılandığı saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Aile, Evlilikte Ebeveyn Müdahaleleri, Evlilikte Çatışma.

The main aim of the study is to examine the place of spouses' interventions in marriage in marriage conflicts. The study focuses on the causes of the problems experienced by the spouses of the individuals with their family members and the reflection of these problems on the relationships between the spouses. In the scope of the research, in-depth interviews were conducted with a total of 34 people, consisting of bride, groom, mother-in-law and father-in-law who were living in Elazığ. In this study, it was determined that the interventions of spouses' family members in marriage, especially in the early stages of marriage, are important reasons for conflicts between the spouses and even the decision of divorce, reduce the harmony and happiness in the marriage and the problems arising from the family interventions were perceived differently by the bride, groom, mother-in-law and father-in-law. Key Words: Family, Parental Interventions in Marriage, Conflict in Marriage.
The effect of interventions of family members of spouses on experiencing marriage conflicts
Keywords: Sosyoloji