BOYNAK BİRİKİNTİ KONİSİNİN GELİŞİMİ (SÖKE/AYDIN): SEDİMANTOLOJİK VE PALEONTOLOJİK SONUÇLAR - İlhan, Rifat (Fırat University, 2020)
Boynak birikinti konisi, Batı Anadolu’da Büyük Menderes Deltası ile Kuşadası Körfezi arasında doğu – batı doğrultuda uzanan ve Aydın Dağları’nın batıdaki uzantısı olarak değerlendirilen Samsun Dağı’nın güney yamaçlarında, Priene antik kentinin batısında yer almaktadır. Boynak birikinti konisinin gelişimi; koniyi oluşturan Boynak dere ve Taşpınar Dere havzalarının fiziki coğrafya özellikleri, son deniz seviyesi değişmeleri ve Büyük Menderes Deltası’nın gelişimi ile ilişkilidir. Bu ilişkileri belirleyebilmek için en uygun yöntemlerden biri delgi sondaj çalışmasıdır. Bu amaçla koninin ova tabanı ile kesiştiği noktalarda derinlikleri 14 ve 20 metre arasında değişen 4 adet delgi sondaj yapılmıştır. Arazide yapılan ilk değerlendirmelerin yanı sıra sondajların farklı seviyelerinden sedimantolojik ve paleontolojik analizler için örnekler alınmıştır. Alınan 111 adet sediman örneğinin tane boyu analizi ile makro ve mikro fosil incelemeleri yapılmıştır. Tane boyu; hidrometre ve elek analizi kullanılarak belirlenmiştir. Paleontolojik analizler ise alınan örneklerin ayrıntılı bir şekilde mikroskop altında incelenmesiyle yapılmıştır. Bu incelemeler sonucunda tatlı su, acı su ve denizel ortamı yansıtan foraminifer, ostrakod ve mollusklara (bivalvia ve Gastropod) ait makro ve mikro fosiller bulunmuştur. Koniyi oluşturan havzanın ve yakın çevresinin fiziki coğrafya özellikleri, arazi gözlemleri, elde edilen sedimanların sedimantolojik ve paleontolojik analizlerine ait sonuçlar doğrultusunda Boynak birikinti konisinin gelişimi değerlendirilmiştir.