BİR İLÇE DEVLET HASTANESİ KADIN DOĞUM POLİKLİNİĞİNE BAŞVURANLARIN SMEAR SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - Taşdemir, Rabia; Oğuzöncül, Ayşe Ferdane (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmada Balıkesir Bigadiç Devlet HastanesiKadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran vepap smear testi uygulanan hastaların pap smear sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Retrospektif bu çalışmaya, 1. Ocak1.Haziran 2013 tarihleri arasında kadın hastalıkları vedoğum polikliniğine başvuran ve smear testi uygulananhastalar dâhil edildi. Değerlendirmeye alınan 3824 olgudan 175 hasta çalışmamıza dâhil edildi. Pap smear sonuçları, Bethesta 2001 klasifikasyonuna göre değerlendirildi. Önemi belirsiz atipik skuamoz hücre (ASCUS) vedüşük gradeli skuamoz inraepitelyal lezyon (LGSIL) sonuçları “anormal”, enfeksiyon; atrofi sonuçları ise“normal” olarak gruplandırıldı. Hasta verileri SPSS paketprogramında analiz edildi. Tanımlayıcı istatistikler, sürekli değişkenler için ortalama ± , kategorik değişkenleriçin % olarak verilmiştir.Bulgular: Çalışmada 175 hastanın sonuçları değerlendirildi. Smear sonuçlarına göre olguların %96 (n:168)normal, %4 (n:7) anormal bulunmuştur. Normal olmayan patoloji sonuçlarının dağılımı, %1.7 (n:3) önemibelirsiz atipik skuamoz hücre (ASCUS), %0.6 (n:1) düşükgradeli skuamoz inraepitelyal lezyon (LGSIL), %1.7 (n:3)servikal polip şeklindeydi. Çalışmaya dâhil edilen olguların yaş ortalaması 49.16 ± 8.34 olarak bulundu.Sonuç: Jinekolojik kanserler arasında sık görülenserviks kanserinin önlenmesi ve tedavi edilebilmesi,uygun yaş grubuna uygun tarama testinin yapılması ileerken tanı ve tedavinin yapılmasına bağlıdır. Türkiye’deserviks kanseri tarama programlarının yaygınlaştırılması, kadın sağlığı açısından önemli bir halk sağlığı sorunuolan serviks kanserinin insidans ve mortalitesindeönemli azalmalar sağlayacaktır.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum