TÜRKİYE’ DE YILLIK YAĞIŞ VE NEM ORANININ MUTLULUK DÜZEYİNE ETKİSİ - İnan, Melek (Fırat University, 2020)
Mutluluk bireylerin sevinç ve pozitif heyecanlarının yansımasıdır. Mutluluğu oluşturan etkenler kişiden kişiye değiştiği gibi toplumdan topluma da değişiklik gösterebilmektedir. Bireyler yaşamları boyunca kurdukları her hayalde, yaptıkları çoğu eylemlerinde mutluluk arayışında olmaktadırlar. Mutluluk kavramı son yıllarda iktisat biliminin de ilgi alanına ortak olmuştur. Özellikle ücret artışı, çalışanın sağlık ve iş güvenliği, rahat bir çalışma ortamı gibi etmenlerin yanı sıra mutluluk düzeyi de nitelikli işgücü verimliliğini etkilemektedir. Mutluluk olgusunun aktüel bir konu olması sebebiyle ele alındığı bu çalışmada, Türkiye’ de yıllık yağış ve nem oranının mutluluk düzeyine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada 2013 yılı Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerinden yararlanılmıştır. Her yıl düzenli olarak çalışmalar yapılmasına rağmen, sadece 2013 yılındaki veriler her il seviyesinde yayınlandığı için, bu çalışmada 2013 yılı iller düzeyindeki veriler kullanılmıştır. Mutluluk değişkeni bağımlı değişken, yağış ve nem oranı bağımsız değişken olarak seçilmiştir. Değişkenler arasında doğrusal ilişki olup olmadığını test etmek amacıyla basit doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Yapılan analiz sonucunda yağış miktarının mutluluk düzeyine etkisinde doğrusal bir ilişki olmadığı, nem oranının mutluluk düzeyine etkisinde pozitif bir doğrusal ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.