ANADOLU'DA SU KÜLTÜNÜN iZLERi - Oymak, İskender (Fırat University, 2010)
Su h.i1ltü, farklı kültürlere mensup toplumlarda görülen bir inanış olmakla beraber Türkler arasında ortak bir kült unsuru olarak görülmek-tedir. Çalışmamızda ele aldığımız Anadolu'da su kültü, İslam öncesi yer-su inanışlarının daha sonraki dönemlere yansıyan biçimleri olarak görülmektedir. İslam öncesi Türk inanışları, İslam ile beraber Müslüman Türk toplumunun manevi hayatında etkisini sürdürmüştür. Bazı durumlarda bu inanışlar İslami motiflerle etkili olmuştur. Anadolu'nun birçok yerinde su kilitüne bağlı olarak pınar, çeşme, nehir ve göl şeklinde kutsiyet atfedilen unsurlar mevcuttur. Ziyaretçilerio su kültüne konu olan unsurlarla teması, çoğu zaman su ruhlarıyla yakınlaşma, bütünleşme ve her türlü sıkıntıları için onlardan yardun alma amaçlarını taşımaktadır.
Monitoring of the Water Cu lt in Anatolia
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları