ELAZIĞ İLİNDE BAĞCILIK - ÇAKILCIOĞLU, KAMİL (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu araştırmada; Elazığ ilinde üzüm yetiştiriciliğine, bunların değerlendirilme şekillerinin, bağ alanlarının dağılışına, bugünkü durumu ve geliştirilme olanaklarının neler olduğuna değinilmiştir. Bu araştırmayla Dünya, Türkiye, Elazığ ili ve ilçelerine ait bağ alanları, üzüm üretim değerleri, gerçekleştirilen bağcılık değerleri ve elde edilen ürünlerin değerlendirilme şekilleri var olan yazılı kaynakların araştırılması, üretici anket uygulamaları, üretici görüşmesi, yerinde saha incelemesi ile araştırılmış ve geçmişten günümüze kadar geçirmiş olduğu değişiklikler belirlenmiştir. Elazığ ilinin coğrafi ve tarımsal yapısı incelenmiştir. Bu değerlere bağlı kalarak üretilen üzümün değerlendirilme şekillerinin neler olduğu ve Elazığ ili içerisindeki potansiyeli belirlenmeye çalışılmıştır. Elazığ ilçelerine ait üretim ve bağ alanları ile üzüm üretim değerleri istatistiksel olarak araştırılmış ve ön plana çıkan ilçelerden bahsedilmiştir. Bu ilçelerde üretimi yapılan üzüm çeşitleri araştırılmış, özellikle üzümün değerlendirilme aşamasında kullanılan çeşitlerin varlığı saptanmıştır. Bölgenin sorunları ve bunlarla ilgili çözüm önerileri üzerinde durulmuştur. Anahtar Kelimeler: Elazığ, Bağcılık, Üzüm Değerlendirilmesi

In this research; it has been mentioned about viticulture in Elazığ, province, evaluation types of grapes, the present condition and the development possibilities. It has been examined vineyard areas, grape production values, viticulture values and evaluation types which was produced in the world, Turkey, Elazığ and its districts from written sources and identified their changes from the past to present. It has been studied geographical and agricultural structure of Elazığ province. It has been tried to identify the potential in Elazığ after taken into consideration of evaluation types of produced grapes, depending on these values. Production areas, vineyard areas and grape production values have been researched statistically and firstly has been stated the districts which was come into prominence. It has been studied the types of grapes which was produced in these districts, especially it has been defined the existence of types used at the stage of grapes evaluation. It has been focused on the problems of region and solution offers . Key Words: Elazığ, Viticulture, Evaluation of grapes
The present conditions and development possibilities of viticulture and evaluation types of grapes grown in Elazığ
Keywords: Coğrafya