Kripto Para Madenciliğinin Tükettiği Elektrik ile Seçili Ülke Enerji Piyasaları Arasındaki İlişkinin Analizi - Yılmaz, Yunus; Köse, Gülseda (Fırat University, 2026)
Kripto para piyasası, global finans sisteminde yeni nesil sanal para anlayışının oluşumuna destek olmuştur. Ve bu anlayış kripto paraların gelişimine katkı sunmak isteyen madencilerin varlığını ortaya çıkarmıştır. Madenciler, kripto para üretimini gerçekleştirebilmek için yüksek teknolojiye sahip bilgisayarlar kullanmaktalardır. Bu üretim yüksek güçte enerji tüketimini ortaya çıkarmaktadır. Araştırmada Cambridge Bitcoin elektrik tüketim endeksi ile seçili ülkelerin enerji endekslerine ait 01.07.2014-01.06.2024 dönemini kapsayan aylık veriler kullanılmıştır. Değişkenlerin birbirleriyle olan uzun dönemli ilişkilerini belirlemek için ARDL sınır testi uygulanmıştır. Nedensellik ilişkisini analiz etmek için ise Toda-Yamamoto nedensellik testine başvurulmuştur. Analizler neticesinde ARDL Sınır Testi sonuçlarına göre; Türkiye, Çin ve Japonya’ya ait enerji endeks tüketim verileri ile Cambridge Bitcoin elektrik tüketim endeksi arasında eşbütünleşme ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda Toda-Yamamoto Nedensellik Testinde; Türkiye, Çin ve Japonya’nın enerji piyasalarına ait endeksten CBECI endeksine doğru tek yönlü Toda-Yamamoto nedensellik ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Dolasıyla Cambridge Bitcoin elektrik tüketim endeks verileri, bu ülkelerin enerji şirketi değerlemelerini etkilediğini söylemek mümkündür.

The cryptocurrency market has supported the formation of a new generation of virtual money in the global financial system. And this understanding has revealed the existence of miners who want to contribute to the development of cryptocurrencies. Miners use high-tech computers to produce cryptocurrencies. In the study, monthly data covering the period of 01.07.2014-01.06.2024 belonging to Cambridge Bitcoin electricity consumption index and energy indexes of selected countries were used. ARDL bounds test was applied to determine the long-term relationships between variables. Toda-Yamamoto causality test was used to analyze the causality relationship. As a result of the analysis, according to the ARDL bounds test results; It was determined that there is a cointegration relationship between energy index consumption data of Turkey, China and Japan and Cambridge Bitcoin electricity consumption index. At the same time, in the Toda-Yamamoto Causality Test; It was determined that there is a one-way Toda-Yamamoto causality relationship from the index of energy markets of Turkey, China and Japan to the CBECI index. Therefore, it is possible to say that Cambridge Bitcoin electricity consumption index data affects the valuations of energy companies of these countries.
Analysis of the Relationship Between Electricity Consumed By Cryptocurrency Mining and Energy Markets of Selected Countries
Keywords: International Finance; Uluslararası Finans