Age and Growth Characteristics of Marbled Electric Ray Torpedo marmorata (Risso, 1810) inhabiting Iskenderun Bay, North-eastern Mediterranean Sea - Duman, Ömer Veli; Başusta, Nuri (My University, 2013)
Bu çalışma, Elektrikli vatoz (Torpedo marmorata) un yaş ve büyüme özelliklerinin tespit edilmesi amacıyla kuzeydoğu Akdenizdeki İskenderun Körfezinde gerçekleştirilmiştir. Örneklenen toplam 117 bireyden % 52si dişi ve % 48inin erkek bireylerden oluştuğu tespit edilmiştir. Boy-Ağırlık ilişkisi TW = W=0.0195×L2.9856 şeklinde hesaplanmıştır. Bu türe ait ilk yaş tayini bu çalışma ile ortaya konulmuş olup, ilk defa Safranin-O boyama yöntemi ile yaş tayini yapılmıştır. Türün von- Bertalanffy büyüme parametreleri L?=57.31cm, k=0.187053yıl-1 ve to=-0.39231yıl-1 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca Kenar Büyüme Analizine göre yaş halkalarındaki büyümenin yıllık olduğu tespit edildi. Böylelikle bu türün yaş ve büyüme parametreleri ile ilgili ilk bilgilere bu çalışma ile ulaşılmıştır.
Keywords: Biyoloji; Balıkçılık; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi; Zooloji