MODÜL YAPAY SİNİR AĞLARI İLE DOĞRUSAL OLMAYAN SİSTEMLERİN DENETİMİ - BALOĞLU, ŞERAFETDİN (Fırat Üniveristesi, 2003)
YÜKSEK LİSANS TEZİ MODÜL YAPAY SİNİR AĞLARI İLE DOĞRUSAL OLMAYAN SİSTEMLERİN DENETİMİ Şerafetdin BALOĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı 2003, Sayfa :80 Katmanlı YSA' lan, doğrusal olmayan birçok sistemin tanı modellerinin çıkarılmasında ve denetiminde yeterli olmaktadır. Sistemin çalışma noktalarına göre dinamik davranışının değişmesi, karmaşık doğrusal olmayan ilişkiye sahip olması ve çalışma noktaları arasında süreksizlik bulunması durumunda katmanlı YSA' lan yetersiz kalabilmektedir. Bu nedenlerle karmaşık sistemlerin denetiminde modül YSA yapıları kullanılmaya başlanmıştır. Bu tez çalışmasında, YSA' lan ile modelleme ve denetim yöntemleri incelenerek MYSA ile denetim yapıları önerilmiştir. Süreksizlik noktalarına sahip doğrusal olmayan iki sistemin MYSA ile modelleme ve denetim başarıları incelenmiş ve YSA ile karşılaştırılmıştır. Sistemlerin modelleme ve denetiminde, MYSA' nın performansının YSA' ya göre daha iyi olduğu gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Modül yapay sinir ağları, Doğrusal olmayan sistemler, Modelleme- ve denetim. VII
Modular neural network control of nonlinear systems
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control