Uzaktan İngilizce öğretiminin öğrenenlerin akademik başarısına etkisi - Uluğ, Hikmet; Tuncer, Murat (My University, 2017)
Bu araştırmada örgün ve uzaktan eğitim İngilizce öğretiminde akademik başarı ve yabancı dile yönelik kaygı araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Örgün ve Uzaktan Eğitim öğrencilerinin yabancı dil kaygılarının düzeylerini ortaya çıkarmak ve kaygı düzeylerini karşılaştırmak ve Örgün ve Uzaktan Eğitim öğrencilerinin İngilizce dersi akademik başarılarını karşılaştırmak amaçlanmıştır. Araştırmada, deneysel araştırma desenlerinden Öntest-Sontest Kontrol Gruplu Model ve Eşitlenmemiş Gruplar Öntest Sontest deseni kullanılmıştır. Araştırma kapsamında iki farklı ölçme aracının uygulanması suretiyle veriler toplanmıştır. Araştırmada ayrıca yabancı dil ders kaygısı ile deney ve kontrol grupları sontest başarı ortalamaları arasında düşük düzeyde ve anlamlı olmayan ilişkiler belirlenmiştir. Araştırma sonucunda kontrol grubunun akademik başarısı deney grubundan anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Deney grubu öğrencilerinin sontest puanlarında öntest puanlarına göre düşüş yaşanmasının sebebi, öntestin ilgili mevzuatlar çerçevesinde sistem üzerinden yapılmış olması ve öğrencilerin öntest de yardım almış olabilecekleri şeklinde yorumlanmıştır. Bu sebeple uzaktan eğitim sisteminde bu tür kopya ve yardım olaylarının önüne geçmek adına mevzuatta değişiklikler yapılması, bütün sınavların kâğıt kalem testleri şeklinde ve kayıtlı olunan programın fiziki ortamlarında yapılması önerilmektedir. Orta düzey kaygı eğitim bilimleri alan yazını açısından istenen bir durum olmasına karşın bu araştırmada orta düzey kaygının akademik başarı açısından fark yaratacak bir durum olmadığı belirlenmiştir. Bu durumun nedenleri konusunda daha detaylı çalışmalar yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.

In this research, academic achievement and anxiety towards foreign language in formal and distance English teaching were investigated. For this purpose, it was aimed to reveal the anxiety levels of foreign language concerns of the Formal and Distance Education students, to compare the levels of anxiety and to compare the academic achievements of the English language courses of Formal and Distance Education students. In the study, Pre-Posttest Control Group Model and Untreated Groups pretest posttest design were used in experimental research designs. Within the scope of the study, data were collected by the application of two different measuring instruments. In the study, low level and not meaningful relations between foreign language course anxiety and posttest achievement averages of experimental and control groups were determined. As a result of the research, the academic achievement of the control group was significantly higher than the experimental group. The fact that the students in the experimental group had decreased according to the pretest scores in their posttest scores was interpreted as the fact that the pretest was made on the system within the framework of the related legislation and that the students could have been helped by the pretest. For this reason, it is recommended to make changes in the legislation in order to prevent such copying and helping events in the distance education system, all the examinations should be done in the form of paper pens and in the physical environment of the registered program. Although the medium-level anxiety education sciences are a desirable situation for the field literature, it has been determined that there is no situation that would make a difference in terms of academic achievement in the middle level of this research. It is necessary to carry out more detailed studies on the causes of this situation.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Uzaktan eğitim; Örgün eğitim; Kaygı; Akademik başarı; Yabancı dil ders başarısı; Distance education; Formal education; Anxiety; Academic achievement; Foreign language course achievement