Şavak-Ayazpınar (Pertek/Tunceli) köyleri arasındaki magmatik kayaçların petrografik ve jeokimyasal özellikleri - Kürüm, Sevcan; Altunbey, Mehmet (My University, 2001)
Çalışma bölgesinde Senoniyen yaşlı platonikler ile Üst Miyosen - Pliyosen yaşlı volkanitler olmak üzere iki farklı magmatik birim yüzeylemektedir. Çalışma konusunu oluşturan birimlerden Elazığ Magmatitleri; Senoniyen yaşlı olup, (livorit, kuvars diyorit, granit, tonalit ve gabro gibi platonik kayaçlardan meydana gelmiştir. Birim, ana ve iz element verilerine göre subalkalen karakterli, metaluminüs özellikte, volkanik yay kökenli ancak ada yayı gelişiminin en son evresi ürünleri özelliğindedir. Diğer birim olan Üst Miyosen Pliyosen vaşlı volkanitler ise piroklastitler (andezitik bazaltik tüf, aglomera) ve lav akıntılarından (andezit, andezitik bazalt ve bazalt) oluşmuştur, Kalkalkalen özellikteki bu volkanitlerin, orta -yüksek K'lu ve levha içi volkanizma özelliği göstermesi, yüksek iyon potansiyelli elementlerce MORB'a göre zenginleşmiş olması ile Rb ve Sr gibi elementlerin yüksek konsantrasyonlarda bulunması bu volkanitlerin kıtasal kabuk bileşimli bir magmadan kaynaklandığını gösterir. Bu durum Doğu Anadolu'da geniş yayılım gösteren volkanitlerin bölgede Miyosen'den sonra gelişen kabuk kalınlaşmasına bağlı olarak oluşan volkanizma ürünleri olduğunu ve volkanizmanın da üst mantonun normal fraksiyonlaşmasıyla birlikte kıtasal kabuktan da etkilendiği görüşüne uygunluk göstermektedir.
Keywords: Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji