KOVANCILAR İLÇESİ VE ÇEVRESİNDE YAŞAYAN BERİTAN AŞİRETİ HALK İNANIŞLARI - DOĞAN, EMRULLAH (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bir toplumun halk inanışları ve bu inanışlara bağlı davranışlar, o toplumun tanınması açısından önemlidir. Geleneksel halk inanışları, toplumun genelinde kabul gören ve günlük hayat üzerinde etkili olan unsurlardır. Hayvancılıkla uğraşan konargöçer kabilelerin yaşam tarzları üzerinde doğanın ve hayvanların önemli etkileri olmuştur. Bu çerçevede Beritanlıların tabiatla iç içe yaşamaları, onların inanışlarında yansımaları görülmektedir. "Kovancılar İlçesi ve Çevresinde Yaşayan Beritan Aşireti Halk İnanışları" adlı çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Araştırmada, Kovancılar ve çevresinde yaşayan Beritanlıların sosyo-kültürel yapıları ve halk inanışları, bu inanışların Anadolu'daki inanışlar ile bağlantılarının tespiti ve dinler tarihi açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Giriş kısmında ilçenin tarihi ve coğrafi yapısı; birinci bölümde Beritanlılarda geçiş dönemleriyle ilgili inanışlar; ikinci bölümde ise Beritanlılarda tabiat ve hayatın diğer alanları ile ilgili inanışlar ele alınarak değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Dinler Tarihi, Halk İnançları, Beritan, Kült, Kültür

Folk beliefs of a society and behaviors related to these beliefs are important for the recognition of that society. Traditional folk beliefs are the elements that are accepted by the society and have an impact on daily life. Nature and animals had important effects on the lifestyles of nomadic tribes dealing with animal husbandry. In this framework, it is seen that the Beritan people live together with nature and its reflections in their beliefs. Our study named "The Folk Beliefs of the Beritan Tribe Living in Kovancılar District and Its Surroundings" consists of an introduction and two parts. In the study, the socio-cultural structures and folk beliefs of the Beritan people living in Kovancılar and its surroundings, the connection of these beliefs with the beliefs in Anatolia and their evaluation in terms of the history of religions were made. In the entrance part, the historical and geographical structure of the district; in the first part, beliefs about transitional periods among Beritans; In the second part, the beliefs about nature and other areas of life among the Beritans are discussed and evaluated. Keywords: History of Religions, Folk Beliefs, Beritan, Cult, Culture
Folk beliefs of the Beritan tribe living in Kovancılar district and surroundings
Keywords: Din