HORATA (MALATYA) KAYNAĞININ HİDROJEOLOJİ İNCELEMESİ - GÜNAYDIN, OSMAN (Fırat Üniveristesi, 2001)
Yüksek Lisans Tezi HORATA (MALATYA) KAYNAĞI'NIN HİDROJEOLOJİ İNCELEMESİ Osman GÜNAYDIN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 54 "Horata (Malatya) Kaynağı'nın Hidrojeoloji İncelemesi" başlıklı bu çalışmada Horata Kaynağı'nın hidrojeoloji incelemesi yapılmıştır. Çalışmada kaynağın beslenme alanının jeolojisi çalışılmış ve kaynaktan alınan su numunelerinin kimyasal analizleri yapılmıştır. Meteoroloji Genel Müdürlüğü' nün bölge için yapmış olduğu 19 yıllık yağış ortalaması 386.70 mm, sıcaklık ortalaması 13.60 °C dir. Çalışma alanında Paleozoyik'ten Senozoyik'e kadar değişen birimler yüzeylemektedir. Bu birimler yaşlıdan gence doğru: Permo-Karbonifer yaşlı Malatya Metmorfitleri, Üst Kretase yaşlı Gündüzbey Formasyonu, Üst Eosen yaşlı Yeşilyurt Formasyonu, Kuvaterner yaşlı Taraça ve Alüvyonlar şeklinde sıralanış göstermektedirler. Bölgede su taşıyan formasyonlar Malatya Metamorfitleri, Gündüzbey Formasyonu ve Yeşilyurt Formasyonu' dur. Kimyasal analiz neticelerine göre kaynak ve kuyu suyunda bulunan başlıca anyon ve katyonların kökenleri açıklanmıştır. Bu verilerin yardımıyla suların Schoeller, Üçgen, Sütun, Piper, Stiff, İçilebilme, ABD Tuzluluk Laboratuvarı, Wilcox,Ill Kalsiyum Denge ve Su-Karbonat Denge diyagramları çizilmiştir. Kalsiyum, magnezyum ve bikarbonat sularda en fazla bulunan iyonlardır. Horata Kaynağı'nın 20.06.2000-02.10.2000 tarihleri arasında debi değişimi ölçümlerle belirlenmiştir. Buna göre en az debi 22 İt/sn (25 Eylül 2000), en çok debi 1528 İt/sn (15 Mayıs 2000)'dir. Horata Kaynağın' da 20 Haziran 1999-15 Eylül 1999 döneminde boşalan su miktarı, 1.08 x 1 06 m3 olarak bulunmuştur. 14 Mayıs 2000-25 Eylül 2000 döneminde boşalan su miktarı ise 4.01 x 106 m3 bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Hidrojeoloji, Horata Kaynağı, Malatya Metamorfitleri, Kaynağın boşalımı, Kalsiyum, Karbonat
Hydrogeology investigation of Horata (Malatya) spring waters
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering