MİNÖR KAFA TRAVMALI HASTALARDA KAFA İÇİ YARALANMAYI GÖSTERMEDE TAU PROTEİNİNİN YERİ - KAVALCI, CEMİL (Fırat Üniveristesi, 2004)
Kafa travmaları acil hekimlerin sık karşılaştıkları olgulardır. Kafa travması insidansı %1-2, mortalitesi %17-30'dur. Minör kafa travması tüm kafa travmalarının %70-80'idir. Genç erişkinlerde trafik kazaları, yaşlılarda ve çocuklarda düşmeler en sık nedenlerdir. Tau proteini nöronların aksonlarında lokalizedir ve mikrotubül yapısında yer alır. Hipoksi veya travmaya sekonder olarak Santral Sinir Sistemi nöronlarından salındığı gösterilmiştir. Bu çalışmada minör kafa travmalı hastalarda serum tau protein seviyelerinin intrakraniyal patolojilerin tanısındaki yerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisinde prospektif olarak yapılmıştır. Endikasyonu olan hastalara BBT çekilmiş ve serum Tau protein seviyesi belirlenmiştir. İstatistiksel analiz SPSS 11.0 programı ile Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi, Regresyon ve ROC kullanılarak yapılmıştır. p<0.05 anlamlı kabul edilmiştir. BBT'sinde intrakraniyal lezyon olmayan toplam 55 hastanın ortalama serum tau protein düzeyi 31.186±46.9 pg/ml idi. BBT'sinde intrakraniyal lezyon olan 33 hastanın ortalama serum tau protein düzeyi 54.873±127.6 pg/ml idi. Yapılan istatistiksel analiz sonucu bu iki grup arasında serum tau protein düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05). Oluşturulan regresyon modelinde Tau protein düzeyi üzerine etkili faktörün Glasgow Koma Skalası olduğu tespit edildi. Minör kafa travmalı hastalarda serum Tau protein seviyelerinin BBT ile saptanan intrakraniyal patolojileri belirlemede etkili olmadığı tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Kafa travması, BBT, Tau protein, Acil Servis

Head traumas are one of common cases of emergency physicians. It's incidance is 1-2% and mortality is 17-30%. Minor head trauma composes 70-80% of all head traumas. The most common causes are traffic accidents in young adults and falling down from a height in elderly and children. Tau protein is localized in neuronal axons and found in microtubule structure. It was shown that it was released from central nervous system neurons secondary to hypoxia and trauma. In this study it was aimed investigate that if serum Tau protein levels had a role in determining intracranial pathologies or not. The study was performed in Firat University Faculty of Medicine Emergency Department prospectively. If endicated patients were evaluated by computerized tomography of head and level of the serum Tau protein's determination. SPSS 11.0 for windows program, Mann- Witney U test, Kruskal-Wallis test, Regression and ROC were used for statistical analysis. p<0.05 was accepted as significant. Mean age of the patients was 24.57±19.0 year (min 3 month, max 80 year). Mean serum Tau protein level of the patients who did not have intracranial pathologies in CT of head was 31.186±46.9 pg/ml. Patients having intracranial pathology in CT of head had a mean Tau protein level of 54.873±127.6 pg/ml. According to statistical analysis there was no significant difference between these groups (p>0.05). In the formed regression model it was determined that Glasgow Coma Scala was the effective factor on Tau protein levels We think that serum Tau protein level is not a determinant of intracranial pathologies detected by CT of head. Key words: Head trauma, CT of head, Tau protein, Emergency department
Keywords: İlk ve Acil Yardım; Emergency and First Aid