Sporcu Lise Öğrencilerinin Problemleri ile Spordan ve Beden Eğitimi Dersinden Beklentilerinin İncelenmesi (Zonguldak İli Örneği) - Pulur, Atilla; Uslu, Serkan; Orhan, Serdar (My University, 2006)
Bu çalışmanın amacı, ortaöğretim sporcu öğrencilerinin problemlerini, spordan ve beden eğitimi dersinden beklentilerini saptamak ve okul türlerine göre karşılaştırmaktır. Araştırmaya Zonguldak il merkezindeki 11 ortaöğretim okulunda okuyan 263 sporcu öğrenci (115 kız, 148 erkek) katılmıştır. Sporcu öğrencilere Kişisel Bilgi Formu, Problem Tarama ve Beklenti Belirleme Envanterleri uygulanmıştır. Elde edilen veriler, frekans ve yüzdelerle açıklanmış ve yorumlanmıştır. Karşılaştırmalarda tek ve çift yönlü varyans analizi testi kullanılmış, istatistiksel anlamlılık için 0,05 düzeyi seçilmiştir. Sporcu öğrencilerin devam ettikleri okullara göre okul yaşamı problemleri ve ekonomik problemleri arasında anlamlı farklılıklar bulunurken (p<0,05), aile ile kurum ve kuruluş problemleri arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Sporcu öğrencilerin kulüp beklentisi, arkadaş beklentisi, okul ve öğretmen beklentisi alanlarında okul türlerine göre anlamlı farklılıklar bulunurken (p<0,05), aile beklentisi ile federasyon beklentisi alanlarında anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır.
Keywords: Öğrenci beklentileri; beden eğitimi; öğrenci problemleri; lise öğrencileri; sporcular; spor eğitimi; zonguldak