KUR'AN'DA HAVF VE HÜZÜN KAVRAMLARININ SEMANTİK ANALİZİ - KARATAŞ, YAHYA (Fırat Üniveristesi, 2003)
YÜKSEK LİSANS TEZİ KUR'AN'DA HAVF VE HÜZÜN KAVRAMLARININ SEMANTİK ANALİZİ YAHYA KARATAŞ FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEMEL İSLAM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI (TEFSİR BİLİM DALI) 2003; Sayfa: VIII+1 06 Kur'an'ı Kerim'de kullanılan bazı kavramlar farklı yerlerde çeşitli manalara gelebilmektedir. Havf ve hüzün kavramları da bu tür kavramlardandır. Havf çeşitli türevleriyle Kur'an'da 124 yerde geçmektedir. Geçtiği yerlerde Allah'tan korkma, günah işleme endişesi, kendi adına veya başkası adına duyulan korku, ahiret ve hesap korkusu anlamlarında kullanıldığı gibi dua ve zikirle birlikte de kullanılmıştır. Hüzün kavramı ise farklı türevleiyle Kur'an'da 42 yerde geçmektedir. Bunların 15'inde hüzün ve havf birlikte kullanılmıştır. Bu ayetlerde müminlerin ahirette saadete kavuşup üzülmeyecekleri defaatle anlatılmıştır. Anahtar Kelimeler: Hüzün, Havf, Semantik. » *4 I ** j*

SUMMARY MASTERS THESİS THE SEMANTİCS ANALYSES of THE NOTIONS "HAVF" and "HÜZÜN" İN THE QUR'AN YAHYA KARATAŞ UNIVERSITY OF FIRAT INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES BASIC ISLAMIC SCIENCES INTERPRETATION MAINSCIENCE BRANCH 2003; Page: VIII+106 Some terms which are used in the Qur'an have different meanings in different places. The "havf and "hüzün" terms are of these terms. "Havf is used in the Qur'an in 124 places. It is used in the meanings of "being afraid" "being afraid of having sin" "afraid of the doomsday". It is also used with the meanings of pray. The term "hüzün" is used in 42 different places in the Qur'an. In 15 places the term "hüzün" and "havf' are used to gether. In the verses of the Qur'an terms mentioned above explain that moslems will be in secure and peace and will not get miserable in the other world. Keywords: Hüzün, Havf, Semantic. ^ ;.'.< ; >( t" *
The Semantic`s analyses of the notions havf and hüzün in the Qur`an
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Din; Religion